'Bakker wil meer dan alleen brood verkopen in Markthal'

Aangepast
ANP

Met tromgeroffel werd in het najaar van 2014 de Markthal in Rotterdam geopend. De kritieken waren lovend en de bezoekers vonden massaal de weg naar de versmarkt. Maar inmiddels gaat het minder: zeker tien kramen staan leeg en de standhouders klagen over de stijging van de servicekosten. Ook vinden ze dat ze beperkt worden in hun verkoopmogelijkheden. Daarom wil de gemeenteraad het bestemmingplan versoepelen. 

"Het ene kraampje na het andere stopt ermee", zegt GroenLinks-raadslid Arno Bonte. "Er staan nu tien stands leeg en dat dreigen er veel meer te worden. Als we te lang wachten, gaat het de verkeerde kant op met de Markthal."

Om daar een stokje voor te steken, presenteert zijn partij vanavond een nieuw plan aan de gemeenteraad. "Een bakker die vertrokken is, had graag naast het verse brood, ook belegde broodjes willen verkopen. En de slager die alcohol wilde verkopen, mocht dat volgens het bestemmingsplan niet doen. Daarom willen we dat versoepelen."

De Markthal werd in oktober 2014 geopend ANP

Bonte wil er geen horecahal van maken, zegt hij. "Maar in de hal moet uiteindelijk het verkopen van vers voorop staan. Als dat her en der gepaard gaat met alcohol en vers belegde broodjes, dan levert dat meer omzet op voor de standhouders."

Dat moet de Markthal aantrekkelijker maken, denkt Bonte. "Want niemand juicht over de situatie waar de Markthal nu in zit. Iedereen vindt dat er wat moet gebeuren. Het zou zonde zijn als de hal in korte tijd ten onder zou gaan."

Vrijheid

Een groenteboer in de Markthal staat achter de nieuwe plannen. "Uiteindelijk is gebleken dat de Rotterdammer hier in mindere mate komt. En dat vooral toeristen uit eigen land en buitenlandse toeristen hier komen. Die willen allemaal wat eten. Ik vind dat je alle ondernemers de vrijheid moet geven om een stukje horeca mee te pakken", zegt hij. 

De eerste maanden liep het storm in de Markthal. ANP

De ondernemer is de slechte verhalen over de Markthal wel zat. "Ze zijn maar aan het herhalen dat het slecht gaat, dat het leeg staat en dat hier te koud of te warm is", zegt hij. "Maar iedereen hier doet juist zijn stinkende best. Hier staan in bijna elke zaak allemaal enthousiaste verkopers."

Bezoekers aan de Markthal lijken ook nog steeds even enthousiast. "Ik vind het heel indrukwekkend. Vooral het plafond is mooi", zegt een vrouw. "Al had ik het wel drukker verwacht. We hebben net een praatje gemaakt met een groenteboer. Die heeft ons een tomaatje laten proeven, heel apart. En hij vertelde ons over vruchten die we helemaal niet kenden. Wij Hollanders."

Kort geding

Een andere reden van de leegstand zijn de hoge servicekosten. Zo'n dertig boze standhouders hebben daarom een kort geding aangespannen tegen de eigenaar van de markthal, het Franse bedrijf Klépierre. 

Bonte legt het probleem uit: "De eigenaar heeft via een achterdeur de huurprijzen voor de kraampjes flink verhoogd. De huren zelf zijn gelijk gebleven, maar de servicekosten zijn enorm uit de hand gelopen."

Klépierre zegt in een reactie nog niets te weten van een rechtszaak. Volgens het bedrijf trok de hal vorig jaar 8 miljoen bezoekers en worden ook geregeld contracten met ondernemers verlengd. Klépierre spreekt van "hele leuke nieuwe huurders". 

STER Reclame