President Trump, vorige week aan de telefoon met president Putin EPA

De presidenten Trump en Erdogan hebben afspraken gemaakt over gezamenlijke militaire actie in Syrië. De Amerikanen en Turken willen samen de steden Raqqa en al-Bab heroveren op IS.

In de afgelopen nacht zijn het Turkse leger en Syrische rebellen door verdedigingslinies van IS in al-Bab gebroken. De stad ligt 40 kilometer ten noordoosten van Aleppo. Ook het Syrische leger is bezig aan een opmars naar al-Bab, waarmee een confrontatie tussen Syrische en Turkse militairen dreigt.

Trump en Erdogan spraken telefonisch over de strijd tegen het terrorisme, de vluchtelingencrisis en de instelling van een veiligheidszone in Syrië.

Turkse bronnen melden dat Erdogan Trump heeft gevraagd de Amerikaanse steun aan de Koerdische milities van de YPG in te trekken. Niet bekend is wat de reactie daarop van Trump was.

Het Witte Huis hield het erbij dat de president de Turkse strijd tegen het terrorisme heeft geprezen en dat hij steun heeft toegezegd aan de "strategische partner en NAVO-bondgenoot" Turkije.

CIA

Turkije laat ook weten dat de nieuwe CIA-directeur Mike Pompeo morgen in Turkije is. Op de agenda staan dan gesprekken over de Koerdische milities en over het Amerikaanse netwerk van Fethullah Gülen. Gülen, die al jaren in de VS verblijft, zat volgens de Turkse regering achter de mislukte coup van juli vorig jaar en Turkije heeft om zijn uitlevering gevraagd.    

STER reclame