Winkels in de badplaats Petra op Lesbos
NOS NieuwsAangepast

'Nog te vroeg om te spreken over een grexit of eurocrisis'

Het IMF noemt de Griekse overheidsschuld "onhoudbaar", maar volgens voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de Eurogroep is dat overdreven. Hij ziet geen reden waarom de Griekse groei niet zou doorzetten. "In werkelijkheid zien we dat vandaag de dag al gebeuren", zegt hij.

NOS-correspondent Conny Keessen kan dat niet onderschrijven. "In 2016 was er voor het eerst een beetje economische groei, maar dat zie je nog niet terug in de echte economie", zegt ze in Nieuws & Co op NPO Radio 1.

Het vertrouwen in de premier is dramatisch afgenomen.

Conny Keessen

"Dit jaar zijn de belastingen voor het eerst omhoog gegaan. Werknemers en werkgevers betalen nu veel hogere sociale premies. Dat zorgt voor problemen bij bedrijven, maar ook bij de vrije beroepen, de zzp'ers zeg maar", vertelt ze.

In Griekenland werken veel mensen als zzp'er, zoals loodgieters, boeren, notarissen en advocaten. De protesten nemen dan ook toe onder deze groep. "Ze zeggen: het grootste gedeelte van wat ik verdien betaal ik aan belastingen en sociale premies en ik hou niks meer over."

Ook hebben volgens Keessen veel zzp'ers hun zaak al moeten sluiten omdat ze te weinig verdienen om open te kunnen blijven. "Het vertrouwen in premier Tsipras en de regering is dramatisch afgenomen."

Het pensioenstelsel is echt onbetaalbaar.

Eva Wiessing, economieverslaggever

De Griekse regering wil niets liever dan dat er iets gedaan wordt aan de torenhoge schuld, maar is bang voor opnieuw strenge hervormingen, zoals het verlagen van de pensioenen en de belastingvrije voet.

Toch zit het er volgens economieverslaggever Eva Wiessing wel in dat er nieuwe bezuinigingsmaatregelen genomen worden. "Het pensioenstelsel is echt onbetaalbaar, dat zegt iedereen. Dus dat betekent waarschijnlijk lagere pensioenen. De helft van de Grieken betaalt geen inkomstenbelasting, omdat ze onder de belastingvrije voet van circa 8600 euro zitten en het IMF wil dat ze meebetalen. Ze willen dus heel harde afspraken met de Grieken zonder schuldverlichting."

Volgens Wiessing wordt het heel spannend. "Het is te vroeg om te zeggen dat er weer een eurocrisis is of dat er een grexit aankomt. Maar op dit moment wordt er wel onderhandeld over de voorwaarden van een nieuwe betaling uit het leningpakket en dat gaat echt heel erg moeizaam. Ze hebben nog maar aan een derde van alle voorwaarden voldaan en dan kom je er echt aan het eind van de maand niet zo makkelijk uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl