ANP
NOS NieuwsAangepast

Nederland eert Duitse president Gauck met Grootkruis en eredoctoraat

Een week voor zijn afscheid als president van Duitsland is Joachim Gauck voor een tweedaags bezoek in Nederland. Vanwege zijn verdiensten voor de betrekkingen tussen Duitsland en Nederland is hij benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dat is de hoogste burgerlijke onderscheiding in Nederland.

Daar bleef het niet bij. De Universiteit van Maastricht verleende de 77-jarige president vanmiddag een eredoctoraat, vooral vanwege zijn pro-Europese instelling en omdat hij, in de woorden van bondskanselier Angela Merkel, "een onvermoeibare voorvechter van vrijheid, democratie en recht is."

Prinses Beatrix

Gauck kreeg de Limburgse onderscheiding in het bijzijn van prinses Beatrix. Ze kennen elkaar en onlangs bleek dat de voormalige koningin van speciale betekenis is voor Gauck sinds ze hem uitnodigde voor Bevrijdingsdag 2012.

In NRC Handelsblad vertelde Gauck vorige week hoe hij die dag beleefde. "Ik heb die dag overlevenden van Duitse concentratiekampen ontmoet, die naar me hebben geluisterd, mijn woorden en mijn houding hebben begrepen, die mij omhelsden en aan hun hart drukten. Slachtoffers van de Duitse wreedheid, die in de Duitse bondspresident een andere Duitser uit een ander Duitsland zagen. De deur daar naartoe heeft koningin Beatrix voor mij geopend."

Zondag wordt in Duitsland een nieuwe president gekozen. Dat wordt hoogstwaarschijnlijk Frank-Walter Steinmeier, die tot januari van dit jaar minister van Buitenlandse Zaken was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl