ANP
NOS Nieuws

Vanaf morgen steeds minder vrije-uitloopeieren in de winkel

Vanaf morgen verdwijnen stapsgewijs de vrije-uitloopeieren uit de schappen, zegt de grootste supermarktketen van het land, Albert Heijn. Sinds 2 februari mogen boeren hun vrije-uitloopeieren niet meer onder die naam verkopen aan supermarkten. Die hadden nog een voorraadje, maar dat raakt nu op.

De eieren worden nog wel aangevoerd, maar zullen verkocht worden als scharreleieren, in scharreleidoosjes. De supermarktketen hangt bij het schap met eieren briefjes op om klanten te informeren dat er tijdelijk geen vrije-uitloopeieren zijn.

De tweede keten van het land, Jumbo, zegt naar verwachting vanaf volgende week donderdag geen vrije-uitloopeieren meer te verkopen. Ook bij die keten worden ze dan als scharreleieren verkocht.

Ophokplicht

De oorzaak is de vogelgriep. Vanwege een uitbraak van de vogelgriep geldt er in heel Nederland sinds 9 november een ophokplicht. Daardoor moeten kippen binnenblijven en mogen vrije-uitloopkippen dus niet meer vrij uitlopen.

Sinds die ophokplicht mochten boeren hun eieren nog 12 weken als vrije-uitloopeieren verkopen, maar daar is nu dus een eind aan gekomen. Door de maatregel krijgen vrije-uitloopboeren ook minder geld voor hun eieren. Want een scharrelei brengt minder op dan een vrije-uitloop-ei.

Biologisch

Naast het scharrelei kan de consument nog wel kiezen voor biologische eieren. Biologische kippen moeten nu ook binnen blijven, maar daar hebben ze wel meer ruimte dan scharrel- of vrije-uitloopkippen. Hun eieren mogen wel nog als biologische eieren verkocht worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl