Een demonstratie tegen TTIP in Amsterdam vorig jaar
NOS NieuwsAangepast

TTIP is dood, leve de nieuwe handelsakkoorden

  • Thomas Spekschoor

    Correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    Correspondent Europa

Europa moet zo snel mogelijk zo veel mogelijk handelsverdragen sluiten. Dat vindt de Europese Commissie. Grote handelsverdragen liggen onder vuur bij de Europese bevolking en ook de Amerikaanse president Trump ziet er weinig in. Maar volgens Brussel is dit juist het moment om gas te geven.

“Als de VS zich afkeert van internationale handel, dan gaat de rest alleen maar harder lopen”, zegt Eurocommissaris Cecilia Malmström van handel tegen de NOS. "We willen internationale handel en we willen internationale regels voor die handel." De Europese Commissie geeft toe dat een handelsverdrag met de Verenigde Staten, TTIP, er voorlopig niet gaat komen.

Malmström versnelde vorige week nog de besprekingen met Mexico over een nieuw handelsverdrag. Pikant, omdat dat juist het land is dat het zo vaak moet ontgelden in de toespraken van de nieuwe Amerikaanse president. De versnelling in de besprekingen met Mexico is dan ook niet los te zien van Donald Trump, zegt Malmström. "Dat heeft daar zeker mee te maken."

Demonstratie tegen handelsverdragen in Amsterdam, oktober 2016

Het doet in Brussel pijn dat het handelsverdrag met de Verenigde Staten, TTIP, er waarschijnlijk niet gaat komen. Maar die waarheid moet Malmström wel onder ogen zien, al wil ze het nog niet helemaal opgeven. "Voorlopig hebben we TTIP in de diepvries gelegd. Elke nieuwe Amerikaanse regering heeft vier of vijf maanden nodig om zich in te werken. Dus we weten het nog niet echt. Maar we krijgen niet de signalen dat dit de hoogste prioriteit heeft voor Trump. Ik denk dat de onderhandelingen behoorlijk lang stil gaan liggen."

Mensen die de onderhandelingen goed volgen zijn harder in hun oordeel. "TTIP is een mooie, zachte dood gestorven," zegt lobbyist Frans van Dongen die de onderhandelingen volgt namens de Nederlandse vleesindustrie. "Misschien dat het verdrag ooit herrijst, maar dan zal het minder ambitieus zijn. In zijn huidige vorm gaat het er niet komen."

Ook oud-Eurocommissaris Karel de Gucht schrijft TTIP in zijn huidige vorm af, al ligt dat volgens hem niet alleen aan president Trump. "Amerika is vrij protectionistisch en op een aantal vlakken zelfs nationalistisch. Het idee dat Amerika altijd de grote voorvechter is van vrijhandel, dat klopt niet. Dat was ook al zo voor Trump."

'We moeten op de markten buiten Europa zijn'

Maar de EU wil dus niet bij de pakken neer zitten. Als Amerika niet wil, dan moet het op zoek naar andere liefdes. Eurocommissaris Malmström ziet allerlei kansen. "We hebben recent een handelsverdrag met Canada gesloten, we onderhandelen met Japan, we versnellen de onderhandelingen met Mexico, we zijn misschien wel de eersten die een handelsverdrag gaan sluiten met een groep Zuid-Amerikaanse landen."

Probleem is wel dat de Verenigde Staten voor Europa de grootste handelspartner zijn. Andere handelsakkoorden zullen dus nooit zo groot worden als TTIP. Ter vergelijking: Europa exporteert op dit moment ieder jaar voor zo’n 370 miljard euro naar de Verenigde Staten. Naar Mexico is het nog geen tiende van dat bedrag.

Toch wil de EU nu vol inzetten op die andere landen. "Economische groei zit de komende jaren vooral buiten Europa, dus we moeten in die markten zijn", zegt Malmström. "We kunnen laten zien dat we goede handelsakkoorden kunnen sluiten."

In Brussel hopen ze dat die nieuwe handelsakkoorden zo’n succes worden dat Trump over een paar jaar alsnog een deal zal willen sluiten met Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl