Kjeld Nuis tijdens de wereldbekerwedstrijden in Thialf in december
NOS SchaatsenAangepast

Zelfverzekerde Nuis wil eindelijk eens WK-goud

Het moet het toernooi van Kjeld Nuis worden. Op de WK afstanden in Gangneung is de 27-jarige Leidenaar de favoriet op de 1.000 en 1.500 meter. Als hij zijn gretigheid maar onder controle houdt, want daardoor ging het in het verleden nogal eens mis.

"Ik ben hier absoluut topfavoriet", zegt Nuis zelfverzekerd op de olympische ijsbaan. "Ik voel me supergoed en heb heel veel goede wedstrijden gereden. Als ik gewoon doe wat ik het hele jaar al heb laten zien, kan ik voor de winst gaan."

Wanneer keert Nuis tevreden terug uit Zuid-Korea? "Als ik een gouden plak win. Eentje? Ja, laten we daar maar eens mee beginnen."

Nuis wil niet al te gretig naar goud op WK

Nuis heeft al een aardige collectie gouden medailles in huis: vijftien uit het wereldbekercircuit en zes van de NK afstanden. Maar een gouden plak op een wereldkampioenschap of alleen al deelname aan de Olympische Spelen: dat lukte hem nog niet. Als het echt een keer moest gebeuren bij Nuis, dan gebeurde het niet.

"Dat voelt niet leuk, dat voelt niet best", geeft Nuis toe. Zijn probleem: hij presteert het best als hij soepel en ontspannen rijdt, maar op beslissende momenten is hij nogal eens te gretig. "Dan denk ik in een laatste ronde op de 1.500 meter: nu gaan we echt volle bak. Terwijl ik dat dan al aan het doen ben. En je kan niet harder dan hard."

"Ik vind elke wedstrijd even belangrijk en kan bijvoorbeeld voor een trainingswedstrijdje in Inzell net zo zenuwachtig zijn als voor een Nederlands kampioenschap. Ik wil soms iets te veel."

WK afstanden 2017: het volledige programma

Aan die overdosis gretigheid wordt hard gewerkt in kamp-Nuis. "Jac Orie ziet wel aan mij of ik ontspannen ben of niet. Daarnaast ben ik er zelf ook mee bezig. Ook naast de ijsbaan, met de mensen thuis. Om het ook op deze momenten goed te krijgen."

Het is dus een thema, maar als het aan Nuis ligt, gaat hij in Zuid-Korea laten zien dat het goed zit. "Ik heb het goed onder controle. Ik heb dit seizoen nog geen slechte wedstrijd gereden, ik zit lekker in mijn vel en heb het technisch goed op orde. Ik heb zoiets van: laat maar komen!"

  • NOS
    WK afstanden 2017: programma zaterdag
  • NOS
    WK afstanden 2017: programma zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl