NOS NieuwsAangepast

Politieke partijen verbaasd over 2 miljard euro voor zorg van VVD

Politieke partijen reageren met verbazing op de aankondiging van de VVD dat de partij na de verkiezingen twee miljard euro voor verpleeghuizen wil reserveren.

"We vragen hier al jaren om, maar de VVD wilde niet. En nu ineens wel", klinkt het bij het CDA. De partij kan zelf nog geen bedrag noemen omdat het verkiezingsprogramma nog wordt doorgerekend. Wel staat vast dat het CDA ook meer geld wil voor ouderen die met hulp nog thuis kunnen blijven wonen.

De SP wil 4,2 miljard euro in de ouderenzorg investeren. De partij komt net als de VVD op rond de twee miljard euro voor verpleeghuizen. Wat de SP betreft gaat er ook bijna een miljard naar de thuiszorg. En de SP wil met 300 miljoen euro verzorgingshuizen die zijn gesloten weer nieuw leven inblazen.

Beetje vreemd

De PvdA, die vier jaar lang met de VVD heeft geregeerd, noemt het besluit van de VVD een beetje vreemd. "PvdA-staatssecretaris Van Rijn wilde ook al jaren meer geld voor verpleeghuizen. Rutte heeft dat persoonlijk tegengehouden." Van Rijn zelf zegt: "Ik vind het niet erg als je laat tot inkeer komt."

VVD-lijsttrekker Rutte zegt in een interview met het AD dat verpleeghuizen zelf moeten aangeven waar ze de twee miljard aan willen besteden, zolang het maar niet aan "een lease-auto voor de directeur" is. Het bedrag is overigens geen garantie, maar een reservering. Als het geld "niet nodig" is, wordt er minder uitgetrokken.

De PVV zet vraagtekens bij die voorwaarde van Rutte. "Hij moet geen voorbehoud maken over de rug van verpleeghuisbewoners. Zij kunnen het Malieveld niet vullen als hij ze belazert", zegt Kamerlid en nummer 2 op de lijst Agema.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl