NOS NieuwsAangepast

Digitalisering van Cuba versnelt, maar apps laden langzaam

De digitalisering grijpt in Cuba snel om zich heen. Ook op het eiland zijn chat-apps zoals WhatsApp en Facebook Messenger belangrijk. Maar ze hebben daar één praktisch probleem. Door een gebrek aan snel internet is het downloaden van apps ingewikkeld.

De oplossing is te vinden in lokale telefoonwinkels. Daar kunnen inwoners hun telefoon aansluiten op een computer die in de winkel staat, schrijft The Economist. Voor 5 tot 10 dollar kunnen mensen vervolgens 60 tot 70 apps installeren. Dat betekent dat ze gemiddeld tussen de 8 en 14 cent betalen per app.

Creditcards en vpn

Zit je eenmaal op het internet, dan valt het app-aanbod nog wel tegen. Dat komt door het Amerikaanse embargo, waar het eiland nog altijd mee te maken heeft. Daardoor kunnen Apple en Google, eigenaren van de twee grootste appwinkels, niks verkopen. Cubanen omzeilen dat probleem via creditcards van familieleden die buiten Cuba wonen en vpn-verbindingen, waardoor app-uitgevers niet zien dat ze in Cuba zitten.

Cubanen kunnen op steeds meer plekken verbinding maken met wifi, maar dat is nog wel traag

In de afgelopen twee jaar zijn er 300 wifi-hotspots geïnstalleerd op het eiland. Waar Nederlanders zich regelmatig ergeren aan de wifi in de trein, is het internet daar nog veel slomer en, naar Cubaanse maatstaven, erg duur. Je betaalt omgerekend 1,40 euro voor een uurtje surfen.

Er lijkt overigens verandering te komen in de internetsnelheid, schrijft The Economist. De Cubaanse overheid is van plan om wifi-hotspots te plaatsen langs Malecón, een populaire boulevard in Havana. Daarnaast mag Google van de overheid servers in het land plaatsen, wat moet zorgen voor een snellere verbinding met de diensten van het bedrijf. Er wordt ook gesproken over het aanbieden van mobiele data.

Eigen internet

Tot die tijd zijn Cubanen afhankelijk van de wifi-hotspots en streetnet. Dit is een in 2002 opgezet netwerk waarmee huizen in Cuba via kabels aan een lokaal internet verbonden worden. Op het netwerk zijn diverse blogs, forums en eigen sociale netwerken te vinden. In 2015 waren er meer dan 10.000 mensen op aangesloten.

"Het past heel goed bij de cultuur van Cuba", vertelde NOS-correspondent voor Latijns Amerika, Marc Bessems in 2015. "Kijk bijvoorbeeld maar naar al die oude auto’s. Volgens mij heeft Cuba de beste automonteurs ter wereld, want het lukt ze al tientallen jaren om die auto’s op de weg te houden. En dat zonder officiële onderdelen. Cubanen kunnen heel goed improviseren. Ik denk dat ze die vindingrijkheid nu ook hebben gebruikt om dit netwerk op te zetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl