Een taxironselaar bij Schiphol NOS
NOS Nieuws Binnenland Economie Aangepast

Taxironselaars op Schiphol mogen geen klanten meer oppikken

De gemeente Haarlemmermeer mag taxichauffeurs zonder vergunning voor de officiële standplaats op Schiphol verbieden om klanten bij de luchthaven op te pikken. Dat heeft de rechtbank in Haarlem besloten. 

De gemeente wil met een verordening voorkomen dat ronselaars hun gang kunnen blijven gaan. Volgens de burgemeester worden reizigers onheus bejegend, waardoor de openbare orde wordt verstoord. De taxichauffeurs om wie het gaat hadden een kort geding aangespannen om de verordening tegen te houden. 

Nu de uitspraak van de rechter er is, is de verordening ingegaan. Volgens de gemeente wordt vanmiddag al gecontroleerd of chauffeurs op Schiphol zich aan de regels houden. 

Werkwijze ronselaars

Taxironselaars betalen niet voor een vergunning om op de officiële standplaats op Schiphol te kunnen staan, maar pikken hun klanten op bij het plein voor Schiphol Plaza. Ze nemen die vervolgens mee naar de parkeergarage waar hun auto staat. 

Chauffeurs die wel betalen voor een standplaats zijn daar woedend over. Zij betalen 50 euro per maand voor toegang tot de standplaats en 3 euro per klant. 

De chauffeurs met vergunning spreken van een overwinning, ook voor alle reizigers die nu niet meer worden belaagd door chauffeurs zonder vergunning. Ook Schiphol is blij met de uitspraak. "Met name voor de reizigers zal het nu rustiger en prettiger worden", aldus een woordvoerder.

De groep chauffeurs die het kort geding had aangespannen, denkt nog na over vervolgstappen. 

STER reclame