De Stemwijzer werd maandag gelanceerd
NOS NieuwsAangepast

Stemwijzer scheldt hacker uit onder de motorkap

  • Joost Schellevis

    Techredacteur

  • Joost Schellevis

    Techredacteur

Bij het analyseren van de Stemwijzer kwam beveiligingsonderzoeker Loran Kloeze een opmerkelijke tekst tegen, namelijk "SijmenRuwhofiseenlul". "Ik was de Stemwijzer aan het invullen en onderzocht wat er op de achtergrond gebeurde", aldus Kloeze.

De tekst werd op de achtergrond meegezonden met het stemadvies. Hij was niet zichtbaar voor bezoekers, behalve als die onder de motorkap doken. Inmiddels is de tekst niet meer zichtbaar.

De passage is een verwijzing naar beveiligingsonderzoeker Sijmen Ruwhof, die vorige week in samenwerking met RTL aantoonde dat het tellen van de stemmen bij verkiezingen met onveilige software gebeurde. "Ik ben wel verbaasd dat mijn naam erin staat, dit is bizar", zegt Ruwhof.

Programmeur

Het is onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de tekst. "Dat weten we nu nog niet", zegt een woordvoerster van ProDemos, de organisatie achter de Stemwijzer. Volgens de woordvoerster van ProDemos is de betrouwbaarheid van de Stemwijzer niet in het geding.

Mogelijk gaat het om een grap van de website Meedogenloos, die claimt de Stemwijzer te hebben gemanipuleerd. Hoe dat zou zijn gebeurd, is onduidelijk. Een andere mogelijkheid is dat een programmeur de tekst heeft toegevoegd.

Stemwijzer scheldt beveiligingsonderzoeker uit

Beveiligingsonderzoeker Kloeze ontdekte ook dat inzichtelijk was hoe vaak een bepaald stemadvies was gegeven. Daar kwam uit dat de PVV het vaakst uit de bus kwam, gevolgd door de PvdA en de VVD. Ook de Partij voor de Dieren, een van de kleinere partijen in de Tweede Kamer, deed het goed.

Na zijn lancering kreeg de Stemwijzer veel kritiek. De beveiliging van de site was weliswaar verbeterd, maar niet optimaal. Er zou te veel data van bezoekers worden verzameld en bovendien was de site lange tijd overbelast. Ook ligt GeenPeil in de clinch met de Stemwijzer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl