Een scheur in de muur van een woning in Leermens in Groningen ANP

De gezondheid van Groningers die vaker schade aan hun huis hebben door aardbevingen is het afgelopen jaar verslechterd. Wel voelen ze zich veiliger nu er minder bevingen zijn. Dat staat in een wetenschappelijk rapport van Gronings Perspectief, een onafhankelijke organisatie die onderzoek doet in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders.   

De onderzoekers vinden dat de aanpak van de problemen die door de gaswinning zijn ontstaan verder moet gaan dan alleen het versterken van huizen. "Een oplossing is om het welzijn van mensen centraal te stellen", aldus de onderzoekers.  

Voor het onderzoek werden drie enquêtes gedaan in 2016, van februari tot december. Daaruit blijkt dat de gezondheid van mensen die meervoudige schade leden verslechterde. Het gaat om de psychische en fysieke gezondheid van de Groningers. Een sociaal netwerk en meer vertrouwen in de overheid zou een positief effect hebben, zeggen de onderzoekers. 

Veiligheid

Bewoners zijn zich afgelopen jaar wel veiliger gaan voelen. Vooral inwoners van Sappemeer en Siddeburen, aan de zuidkant van het gasveld bij Slochteren, geven dat aan. Dat komt volgens de onderzoekers doordat er minder bevingen zijn.

Bewoners die meededen aan het onderzoek geven aan dat er meerdere maatregelen genomen kunnen worden die het gevoel van veiligheid kunnen vergroten. Het minderen of stopzetten van de gaswinning, onafhankelijk onderzoek, versterking van woningen en betrouwbare en duidelijke informatie over veiligheid en risico's worden genoemd.   

Fakkeltocht

Vanavond om 19.30 uur is er een fakkeltocht om aandacht te vragen voor de aardbevingen. Burgers en bestuurders vertrekken dan vanaf de Vismarkt in Groningen. Het is de derde keer dat Milieudefensie en de Groninger Bodem Beweging een fakkeltocht organiseren. 

De organisatoren willen in aanloop naar de verkiezingen vooral richting Tweede Kamerleden aangeven dat het geduld in Groningen op is. Deelnemers aan de tocht is gevraagd geen vlaggen van politieke partijen mee te nemen, maar de vlag van Groningen te dragen.

Er worden drieduizend mensen verwacht bij de fakkeltocht. Dat is meer dan bij de eerste twee. Voor het eerst lopen ook de twaalf burgemeesters uit de aardbevingsgemeenten mee. In Winsum gaat de gemeenteraadsvergadering vanavond niet door omdat raadsleden aan de optocht mee willen doen. 

STER reclame