Reuters
NOS NieuwsAangepast

Zuid-Amerikaanse legerworm vreet Afrikaanse maisvelden kaal

De maisoogst in Afrika wordt bedreigd door de legerworm. Wetenschappers waarschuwen dat er snel wat moet gebeuren om de opmars van de rups in Afrika een halt toe te roepen.

De worm is afkomstig uit Zuid-Amerika. Het insect is waarschijnlijk via graantransporten in Afrika terechtgekomen. De rups vreet maïsvelden en andere gewassen helemaal kaal. Volgens CABI, een kennisorganisatie op het gebied van landbouw en milieu, zijn er al duizenden hectare landbouwgrond aangetast.

Niet in de gaten

Er is ook een Afrikaanse-variant van de legerworm, maar deze inheemse vorm is veel minder agressief. Afrikaanse boeren hadden in eerste instantie niet in de gaten dat ze te maken hadden met de Zuid-Amerikaanse legerworm. Toen dat duidelijk werd, had de rups zich al over meerdere Afrikaanse landen verspreid.

AFP
De legerworm op een kaalgevreten maiskolf

De legerworm is in Ghana, Nigeria en Benin gevonden. Het lijkt erop dat het insect inmiddels ook actief is in Malawi, Zuid-Afrika en Namibië. Wetenschappers waarschuwen dat de plaag zich verder kan verspreiden naar het Midden-Oosten en Azië.

CABI maakt zich grote zorgen over de inkomsten van de kleine boeren in Afrika. De organisatie is bezig met een actieplan en wil boeren informeren over de bestrijding van de legerworm.

In Zuid-Amerika vormt het insect ook een probleem, maar daar hebben boeren veel meer ervaring met de bestrijding. Ze weten wanneer ze een maïssoort het beste kunnen planten, zodat de legerworm geen gevaar vormt. Dit wil niet zeggen dat deze Zuid-Amerikaanse oplossing één op één verplaatst kan worden naar Afrika, zegt CABI.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl