NOS NieuwsAangepast

Opnieuw vredesonderhandelingen in Colombia, nu met guerilla's van ELN

  • Marc Bessems

    Correspondent Latijns-Amerika

  • Marc Bessems

    Correspondent Latijns-Amerika

De Colombiaanse president Santos sloot vorig jaar al vrede met de FARC, de grootste guerrillabeweging van het land. Hij kreeg daarvoor de Nobelprijs voor de Vrede. Duizenden strijders van de FARC verzamelden zich de afgelopen dagen in speciaal gecreëerde zones, waar ze de wapens zullen inleveren.

Maar er is nog een andere beweging actief in Colombia: het linkse Nationale Bevrijdingsleger ELN. Na maanden uitstel gaan de regering en die beweging nu echt praten over vrede. De eerste stappen zijn al gezet: gisteren liet ELN een ontvoerde militair vrij. Eerder werd een politicus vrijgelaten die tien maanden lang bij de guerrillero's vastzat.

De onderhandelingen over vrede zouden oorspronkelijk al in oktober beginnen, maar president Santos van Colombia weigerde met het ELN te praten, zolang de politicus Odín Sánchez werd vastgehouden. Nu Sánchez vrij is, lijkt niets de vredesbesprekingen die later vandaag beginnen meer in de weg te staan.

Odin Sanchez na zijn vrijlating

De FARC en het ELN lijken op het eerste gezicht nogal op elkaar. Beide guerrillabewegingen zijn van oorsprong marxistisch en spelen al sinds de jaren zestig een belangrijke rol in de burgeroorlog in Colombia, die aan ongeveer een kwart miljoen mensen het leven heeft gekost. Miljoenen Colombianen sloegen op de vlucht.

Maar de FARC en het ELN trokken allesbehalve gebroederlijk op. In tegendeel: met enige regelmaat bestreden ze elkaar. De verschillen zijn dan ook groot: de FARC werd opgericht door boeren, het ELN door op Cuba getrainde studenten. De beweging werd jarenlang geleid door een Spaanse katholieke priester, aanhanger van de linkse bevrijdingstheologie.

Steun in steden

Het ELN heeft naar schatting tussen de 1300 en 2500 strijders, aanzienlijk minder dan de FARC. Daar tegenover staat dat het ELN een veel bredere basis van sympathisanten lijkt te hebben, vooral in de grote Colombiaanse steden.

En waar de FARC een strikt hiërarchische organisatie is, is de ELN veel minder centraal georganiseerd. Dat maakt de onderhandelingen met het ELN volgens sommigen daarom een stuk ingewikkelder.

De regering hoopt dat er nog dit jaar een akkoord kan komen, voor de presidentsverkiezingen van 2018. President Santos zegt dat de vrede in zijn land pas compleet is, als ook het ELN de wapens inlevert. De afgelopen drie jaar voerden de regering en het ELN al oriënterende gesprekken. Eerdere pogingen om vrede te sluiten mislukten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl