Germaine de Randamie
NOS SportAangepast

De Randamie wil MMA-titel naar Nederland brengen

"Deze moet het doen", zegt Germaine de Randamie met een brede glimlach op haar gezicht, terwijl ze haar vuist liefdevol kust. De linker is ook goed, voegt ze eraan toe, maar ze verwacht toch meer van de rechter.

De Randamie staat komende zaterdag in een kooi in New York oog in oog met de Amerikaanse Holly Holm. Inzet: de wereldtitel in het MMA, Mixed Martial Arts, in de volksmond beter bekend als freefight. Al wil de Utrechtse van die term niets weten. "Het is geen freefight. Er zijn gewoon regels."

"MMA, dat zijn verschillende arts, zo noemen we ze allemaal", legt ze geduldig uit. "Judo, worstelen, Braziliaans jiujitsu, kickboksen. En dat allemaal bij elkaar, dan kom je op MMA, Mixed Martial Arts."

Kooi

Dat klinkt inderdaad iets minder huiveringwekkend. Maar de Utrechtse begrijpt wel waarom er toch met enig scepsis tegen haar sport wordt aangekeken. "Dat komt puur doordat het wordt uitgevochten in een kooi. Ik snap heel goed dat het er best wel eng uitziet. Ik vind het zelf ook een eng ding als ik erin sta. Maar dat is echt puur voor de veiligheid van de mensen. Niet meer en niks minder."

Ook de associatie van de vechtsport met criminaliteit pareert het 32-jarige krachtmens op simpele wijze: ze is hoofdagente in opleiding. "Ik sta dus zelf aan de andere kant van de medaille." En daarmee vormt ze een fraai uithangbord voor de UFC, de overkoepelende Mixed Martial Arts-organisatie (Ultimate Fighting Championship).

De Randamie gaat de kooi in om wereldkampioen te worden

De Randamie komt oorspronkelijk uit het kickboksen, een sport waarin ze de successen aaneenreeg. Toen ze overstapte naar MMA verklaarde menigeen haar dan ook voor gek. Ten onrechte, kan met de titelstrijd in aantocht geconcludeerd worden. "Ik vecht voor de wereldtitel. Dat hadden heel veel mensen niet verwacht. Inclusief ikzelf, moet ik eerlijk zeggen, haha."

Goedlachs

Haar trainer Duane van Helvoirt toont zich minder verrast. "Ze is veel beter dan ze zelf beseft. Ze heeft echt alles in huis om kampioen te worden. Ze is een heel goede atlete. Maar ook een heel leuk persoon. Als je ziet hoe ze buiten de kooi is en dan met mensen omgaat. Een wereld van verschil."

Die vriendelijkheid kan de goedlachse De Randamie, een nicht overigens van rapper Typhoon, komende zaterdag niet gebruiken als ze in New York 20.000 toeschouwers stil moet zien te krijgen.

"Het wordt de zwaarste partij uit haar leven", belooft ze de zwaar favoriete Holm. "Een partij waarop ze zich niet heeft kunnen voorbereiden, want ze weet niet wat ik kan en hoe goed ik ben. Ik kom echt om te winnen. Ik denk dat heel Amerika voor een grote verrassing komt te staan."

Germaine de Randamie haalt vol uit tegen de Deense Anna Elmose

The Iron Lady, zoals haar bijnaam luidt, kijkt er reikhalzend naar uit. "Historie wordt geschreven. Als eerste vrouw kan ik die titel naar Nederland brengen. Dat is zoiets magisch. Ik krijg zo veel steun en liefde vanuit het Nederlandse volk. Dat geeft mij zo veel kracht. Als ik zaterdag een moeilijk momentje krijg of even moe ben, weet ik waarvoor ik het doe: de trots van Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl