ANP

Exportland Nederland verdient het meest aan de export van machines, aardgas en bloemen en planten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft een top-10 gemaakt van de meest lucratieve goederen voor de export in 2015 en daarin staan machines op één. Apparaten als chipmachines en machines voor de voedingsmiddelenindustrie leveren Nederland 12,9 miljard euro op, een kleine 2 procent van het bbp.

Machines zijn al decennia de belangrijkste exportgoederen. Het aandeel in de totale export is de laatste jaren wel verder gegroeid, tot 11,5 procent. Dat komt volgens het CBS onder meer door machines die computerchips fabriceren. Het Nederlandse ASML, met een omzet van bijna 7 miljard euro, is daarin wereldleider.

In totaal verdient Nederland in 2015 met de export 198 miljard euro. Dat is de optelsom van de inkoopprijs van goederen, onderdelen en grondstoffen uit het buitenland, en de verkoopprijs van het gemaakte of bewerkte product.

Babymelkpoeder

De export van aardgas levert Nederland ruim 6,7 miljard euro op en die van aardolie 2,8 miljard. In de top-10 staan verder kunststoffen en metaalproducten, bloemen en levensmiddelen als groenten, zuivel en vlees. Ook babymelkpoeder, dat in Azië zeer gewild is, hoort bij de belangrijkste exportproducten. 

Naast machines en apparaten wordt er aan voedingsmiddelen en dranken het meeste verdiend. Aan benzine en stookolie wordt een stuk minder verdiend omdat dit van geïmporteerde ruwe olie uit het buitenland gemaakt wordt. Aan het gas uit eigen bodem verdienen we dan wel weer meer.

Lucratiefste exportproducten 2015

Product Toegevoegde waarde in miljarden euro's
1. Machines en onderdelen 12,9
2. Aardgas 6,8
3. Sierteelt (o.a. bloemen en planten) 5,7
4. Hoogwaardige kunststoffen 5,4
5. Metaal en metaalproducten 5,0
6. Vlees 4,4
7. Zuivel 3,5
8. Bereidingen (o.a. babymelkpoeder) 3,4
9. Groenten en aardappelen 3,4
10. Aardolieproducten 2,8

De top-10 was volgens het CBS goed voor 48 procent van de totale export en bracht ruim 53 miljard euro op.

Aan agrarische producten verdienen we relatief het meest, omdat de toegevoegde waarde daar het grootst is. Bij aardolie valt de winst lager uit. Bedrijven moeten de olie eerst invoeren voordat ze die kunnen bewerken.

STER reclame