Satellietfoto van de Saydnaya-gevangenis in Syrië Amnesty International

Het Syrische regime heeft in een gevangenis buiten Damascus mogelijk meer dan 10.000 gevangenen geëxecuteerd. Amnesty International trekt die conclusie na gesprekken met voormalige gevangenen en cipiers van de Saydnaya-gevangenis.

In een rapport bericht de mensenrechtenorganisatie uitvoerig over de buitengerechtelijke massa-executies. Amnesty zegt dat tussen 2011 en 2015 iedere week twintig tot vijftig gevangenen werden opgehangen. De executies werden uitgevoerd na schijnprocessen, die in de meeste gevallen niet langer duurden dan drie minuten. De executies waren meestal in de nacht van maandag op dinsdag. De gevangenisleiding sprak dan van 'het feest'.

Amnesty heeft een grove schatting gemaakt van het aantal gevangen dat in de periode van september 2011 tot december 2015 is geëxecuteerd. De mensenrechtenorganisatie heeft het over 5000 tot 13.000 Syriërs die in de Saydnaya-gevangenis in die periode zijn opgehangen. Vermoedelijk gingen de executies na december 2015 verder.

Amnesty: duizenden Syriers geëxecuteerd in gevangenis

De Saydnaya-gevangenis is onder gevangenen bekend als 'het slachthuis'. Aan de executies gingen vaak gruwelijke martelingen vooraf. De lichamen werden voor identificatie naar ziekenhuizen gebracht en uiteindelijk gedumpt in massagraven.

Amnesty heeft voor het rapport Human Slaughterhouse gesproken met 31 voormalige gevangenen, die nu in het Westen wonen. Ze hadden zich op tijd vrijgekocht. Ook heeft de organisatie gesproken met meer dan vijftig bewakers en 'rechters' die de schijnprocessen voerden.

Amnesty heeft vaker rapporten gepubliceerd over huiveringwekkende praktijken in Syrische gevangenissen. Het regime van president Assad gaat er nooit op in en noemt de rapporten propaganda.

STER reclame