ANP
NOS NieuwsAangepast

Pauline Krikke (VVD) wordt nieuwe burgemeester van Den Haag

Pauline Krikke wordt de opvolger van Jozias van Aartsen. De gemeenteraad besloot vanavond in een besloten vergadering om haar bij de minister van Binnenlandse Zaken voor te dragen als burgemeester van Den Haag.

Krikke (55) was van 2001 tot 2013 burgemeester van Arnhem en is nu nog Eerste Kamerlid voor de VVD. Ze is de eerste vrouwelijke burgemeester van Den Haag. Tegen Omroep West zei Krikke dat "Den Haag vooral bekend is van het Binnenhof, de Raad van State en de ambassades, maar ik zie meer dan een half miljoen Hagenaars, van wie ik graag burgemeester wil zijn".

'Heldere opvattingen'

Volgens de voorzitter van de vertrouwenscommissie heeft Krikke "heldere opvattingen over het handhaven van de openbare orde, is sterk oplossingsgericht en wil dingen voor elkaar krijgen". Haar lidmaatschap van de Eerste Kamer zal ze beëindigen.

Na het burgemeesterschap in Arnhem was Krikke ook nog ruim een jaar directeur van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Daar vertrok ze na een conflict met de raad van toezicht.

Pauline Krikke (VVD) wordt nieuwe burgemeester van Den Haag

Van Aartsen, burgemeester sinds 2008, maakte vorig jaar bekend dat hij in maart vroegtijdig stopt als burgemeester. Hij zou sowieso eind dit jaar moeten stoppen omdat hij dan 70 jaar wordt. Met zijn eerdere vertrek wil hij zijn opvolger de tijd geven om zich in te werken voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar.

'Politieke sensitiviteit'

Elf kandidaten, onder wie twee vrouwen, hadden zich gemeld voor de vacature. Daarvan bleven er twee over. De gemeenteraad heeft in een besloten vergadering vanavond de knoop doorgehakt. Duidelijk was dat de raad op zoek was naar een moderne burgemeester. Volgens de profielschets moet de opvolger van Van Aartsen iemand zijn met "politieke sensitiviteit" die bovendien openstaat voor nieuwe ontwikkelingen.

De nieuwe burgemeester van Den Haag wordt benoemd door de koning, op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken en na aanbeveling van de gemeenteraad. De minister neemt de aanbeveling van de raad meestal over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl