Donald Trump en Theresa May
NOS NieuwsAangepast

Britse Lagerhuis-voorzitter wil Trump geen podium geven

De voorzitter van het Britse Lagerhuis heeft gezegd dat wat hem betreft de Amerikaanse president Donald Trump niet welkom is om een toespraak te houden in het parlement. Trump is door premier Theresa May uitgenodigd voor een staatsbezoek.

Volgens voorzitter John Bercow is een bezoek aan het parlement een eer die je moet verdienen en "geen automatisch recht". Het inreisverbod dat Trump instelde tegen inwoners van zeven moslimlanden heeft volgens hem de weerstand tegen een bezoek van hem aangewakkerd.

Grote verlegenheid

"Ik voel heel sterk dat onze weerstand tegen racisme en tegen seksisme en onze steun aan gelijkheid voor de wet en een onafhankelijke rechterlijke macht enorm belangrijke overwegingen zijn in dit huis."

Officieel kan Bercow het bezoek van Trump niet in zijn eentje tegenhouden. Ook de voorzitter en een ander lid van het Hogerhuis moeten hiermee instemmen. Die heeft Bercow nu niet geconsulteerd. De voorzitter van het Hogerhuis komt morgen met een eigen verklaring.

Petitie

Behalve het Lagerhuis zou ook Buckingham Palace niet zitten te wachten op een bezoek van Trump. Een dergelijk bezoek zou koningin Elizabeth in grote verlegenheid brengen, schreef de voormalige veiligheidsadviseur en oud-topambtenaar van Buitenlandse Zaken Lord Ricketts in een open brief in The Times.

Een petitie waarin wordt opgeroepen de uitnodiging voor het staatsbezoek van Trump te schrappen, is inmiddels door ruim 1,8 miljoen Britten ondertekend. 20 februari is daar een debat over in het parlement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl