De demonstranten houden afbeeldingen van partijleden in gevangeniskleding omhoog EPA

De Roemeense regering roept het volk op tot kalmte. Al dagen gaan duizenden betogers de straat op om te protesteren tegen plannen voor een nieuwe wet, die corruptie tot 45.000 euro niet langer strafbaar zou stellen. 

De regering trok het decreet voor de wet gisteren al in, maar de protesten gaan onverminderd door. Ze zeggen dat ze het vertrouwen in de regering kwijt zijn.

De partijleider van de sociaal-democraten, Liviu Dragnea, zegt dat de regering nog steeds de mogelijkheden bekijkt om de wetgeving aan te passen. De sociaaldemocratische regering zegt dat het plan bedoeld is om overvolle gevangenissen te ontlasten. Volgens de betogers zouden tientallen politici van de wetswijziging profiteren. 

Vanmiddag meldde de Roemeense nieuwszender Digi24 dat de minister van Justitie afziet van het plan om een wijzigingsvoorstel in te dienen, maar dat is niet bevestigd.

Niet aftreden

Premier Sorin Grindeanu zegt dat de centrum-linkse regering niet zal aftreden onder druk van de protesten. Dragnea heeft zijn onvoorwaardelijke steun uitgesproken aan de regering en de premier.

In de hoofdstad Boekarest gingen gisteravond meer dan 200.000 mensen de straat op en in zo'n twintig andere steden samen nog eens 200.000. De betogers zijn onder meer boos omdat de maatregel leden van de regeringspartijen zou vrijpleiten. Dragnea wordt verdacht van fraude voor een bedrag van 24.000 euro. Het strafproces tegen hem zou dan kunnen worden stopgezet. Dragnea kon vanwege de aanklacht geen premier worden. 

STER reclame