De foto die Wilders verspreidde (links) en de originele foto (rechts)
NOS NieuwsAangepast

Pechtold vindt nepfoto die Wilders stuurde onacceptabel

D66-leider Pechtold vindt dat zijn collega-lijsttrekker Wilders van de PVV een grens heeft overschreden door een montagefoto te verspreiden waarop het lijkt alsof Pechtold demonstreert samen met radicale moslims. "Vaak kan ik wel lachen om mensen die creatief zijn met plaatjes op internet. Maar deze keer niet."

De nepfoto, die al dateert uit 2009 en door een onbekende in elkaar is gezet, staat in een tweet van Wilders met de tekst: "D66 wil Amsterdam afsplitsen als de verkiezingsuitslag tegenvalt. Pechtold demonstreert met Hamas-terroristen. Is dit de volgende stap?"

Pechtold reageert uitgebreid op zijn Facebook-pagina. Volgens hem kan de foto mensen op verkeerde ideeën brengen. Dat zou ook al blijken uit de reacties die hij op de foto krijgt. "Wilders hitst zo zijn aanhang op."

Pechtold kan niet lachen om nepfoto

"Laten we dit niet accepteren", schrijft Pechtold. Hij verwijst naar zijn getuigenis voor het gerechtshof in Leeuwarden in de zaak tegen een man die hem met de dood had bedreigd. Een PVV-aanhanger, zegt Pechtold nu. Hij vertelde daar over de impact die dat had gehad op zijn kinderen. De man werd in december veroordeeld tot vier weken cel, waarvan drie voorwaardelijk.

Het is niet te overzien wat zo'n nepafbeelding voor gevolgen kan hebben.

Alexander Pechtold (D66)

"Ook deze afbeelding zien mijn kinderen. De onrust, de vragen bij hen kan ik wel wegnemen. Maar in tijden van nepnieuws en alternatieve feiten is niet te overzien wat zo'n nepafbeelding verder voor gevolgen kan hebben. Laten we dit niet accepteren. Die streep trek ik vandaag. En ik hoop velen met mij. Van D66'ers tot PVV'ers."

Reactie Wilders

Gevraagd naar een toelichting laat Pechtold weten nog na te denken over aangifte tegen Wilders. Vice-premier en PvdA-lijsttrekker Asscher laat weten het eens te zijn met Pechtold.

Wilders heeft via Twitter gereageerd op de kritiek van Pechtold, die hij een "dramaqueen" noemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl