ANP
NOS Nieuws

Brussel ongerust over Nederlandse luchtkwaliteit

De Europese Commissie maakt zich zorgen over de luchtvervuiling in Nederland. Volgens een rapport over de uitvoering van het Europese milieubeleid leidden de files vooral in de Randstad tot een slechte luchtkwaliteit. Ook de kwaliteit van het oppervlaktewater moet volgens Brussel beter.

Als het gaat om luchtvervuiling, behoort het gebied tussen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam tot de twaalf slechtst presterende stedelijke regio's in de EU. Brussel vindt dat Nederland hard moet werken aan de vermindering van de uitstoot van vervuilende stoffen.

Overbemesting

Verder moet er meer aandacht worden besteed aan de kwaliteit van het oppervlaktewater. Volgens het rapport is in bijna de helft van de rivieren en meren de concentratie stikstof en fosfaat te hoog. Dit komt door overbemesting, zegt de Europese Commissie.

Er zijn ook gebieden waarop Nederland prima presteert. Volgens EU-commissaris Vella van Milieu scoort Nederland zeer hoog als het gaat om het nakomen van de Europese regels voor drinkwaterkwaliteit en afvalwaterbehandeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl