ANP

Zeven procent van de priesters in Australië zou zich tussen 1950 en 2015 schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik van kinderen. Het was al bekend dat kindermisbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk in Australië voorkwam, maar niet op welke schaal.

In een onderzoek van de Australische overheid staat verder dat de leeftijd van de slachtoffers bij meisjes gemiddeld 10 jaar was en bij jongens 11 jaar. 

De onderzoekscommissie heeft de cijfers alleen uit gedocumenteerde zaken. Het gaat daarbij om beschuldigingen van seksueel misbruik. Er wordt van uitgegaan dat ook verschillende beschuldigingen in de doofpot zijn gestopt.  

Onverdedigbaar en beschamend

Tussen 1980 en 2015 deden 4444 Australiërs aangifte van seksueel misbruik. De meldingen kwamen uit het hele land. In sommige regio's is meer dan 40 procent van de priesters beschuldigd van kindermisbruik. 

Een woordvoerder die namens de katholieke kerk de beschuldigingen in behandeling neemt, noemt de cijfers beschamend, onverdedigbaar en traumatisch. 

Eerder bleek uit onderzoeken in onder meer de VS, Duitsland en Nederland dat er in de katholieke kerk jarenlang misbruik is gepleegd. 

STER reclame