ANP
NOS NieuwsAangepast

1 op de 15 jongeren online uit de kleren

Een op de vijftien jongeren heeft wel eens een pikante foto van zichzelf naar iemand anders gestuurd, blijkt uit een peiling onder jongeren van 12 tot 17 jaar. Sexting, het delen van seksueel getinte foto's via sociale media, is vooral populair onder jongeren van 16 en 17 jaar.

Van hen zegt bijna 40 procent wel eens het verzoek te hebben gekregen om een pikante foto van zichzelf te maken. Een op de zeven jongeren uit deze leeftijdscategorie is daar ook wel eens op ingegaan. Meisjes doen dit iets vaker dan jongens. "Maar ook jongens doen er geregeld aan mee", zegt Justine Pardoen van Bureau Jeugd & Media. "'Dick pics' worden dat dan genoemd."

Jongeren sturen de foto's naar hun vrienden, maar ook regelmatig naar mensen die ze alleen kennen via internet en nog nooit hebben ontmoet.

Binnen no time gaat zo'n foto door de hele school heen, met alle gevolgen van dien.

Justine Pardoen van Bureau Jeugd & Media

Jongeren delen de foto's volgens Pardoen zonder dat ze stilstaan bij de gevolgen. Ze benadrukt dat het sturen niet per se grensoverschrijdend gedrag hoeft te zijn. "Het hoort ook bij de seksuele ontwikkeling van jongeren."

Het wordt pas grensoverschrijdend als iemand die zo'n foto heeft gekregen die vervolgens doorstuurt naar anderen. "Daar ontstaat de schade." Er moet dus veel meer nadruk worden gelegd op de gevolgen van het delen van de foto's, zegt ze. "Binnen no time gaat zo'n foto door de hele school heen, met alle gevolgen van dien."

Snapchat wordt het meest gebruikt om de plaatjes te delen, maar ook WhatsApp is populair. Snapchat is vaak in trek omdat jongeren denken dat de foto dan maar even te zien is, zegt Pardoen. Maar ze benadrukt dat er genoeg trucs zijn om die foto's toch te bewaren.

De peiling is gedaan onder duizend jongeren in het kader van Safer Internet Day, morgen. Op deze jaarlijks terugkerende dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor veilig internetgebruik.

Braver beeld

Opvallend is dat een tweede onderzoek, gericht op online veiligheid en uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam, een braver beeld laat zien. Daaruit blijkt dat het aantal jongeren dat aan sexting doet een stuk lager ligt: rond de 3 procent. Dat zou kunnen komen doordat er bij deze peiling ook ouders aanwezig waren.

Veel ouders zijn ongerust over het social media-gedrag van hun kinderen en praten daar ook over met tieners. Sexting is, naast roken, een veelbesproken onderwerp aan de keukentafel. Hoewel sexting volgens Bureau Jeugd & Media een normaal verschijnsel is dat hoort bij de seksuele ontwikkeling van kinderen in deze tijd, zien ouders dat anders: zij vinden sexting niet normaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl