Op de markt in Gangneung ziet Wüst haar titels en twijfels voorbij komen

Volgend jaar zal ze er tijdens de Olympische Spelen geen tijd voor hebben, maar nu wel. Een beetje 'sneupen' op de markt van Gangneung, de Zuid-Koreaanse plaats waar het olympisch schaatstoernooi zal worden gehouden.

Op de markt in Gangneung praat Wüst over al haar Spelen

"Als ik zelf op vakantie ben, zoek ik ook altijd een markt op. In Bangkok of op Bali. Een beetje sneupen (Fries voor rondsnuffelen), een beetje kijken. Dat vind ik heel leuk", vertelt Wüst, die in Gangneung is ter voorbereiding op de WK afstanden van volgende week.

"Volgend jaar is alles anders. Dan zit je in een olympisch dorp en ziet alles er olympisch uit. Nu heb je nog niet het idee dat hier volgend jaar de Spelen zijn. Het is meer het idee dat je hier al op de ijsbaan bent geweest en al een groot toernooi hebt gereden."

Tussen de gedroogde inktvissen en 'olympische kippen' blikt Wüst terug op haar drie eerdere Spelen. Toen ze 19 was, werd ze al olympisch kampioen. Ze won in Turijn de 3 kilometer met een welhaast perfecte race. "Die was technisch heel goed. Die race kijk ik één keer per jaar terug. Hoe ik zo goed kon rijden? Geen idee."

Ireen Wüst is dolgelukkig met het goud in Turijn

Maar met olympisch goud is niet alles rozengeur en maneschijn. "Het magische van de Spelen is daar wel een beetje verdwenen. Ik dacht: als je olympisch kampioen wordt, dan is alles geslaagd. De dag daarna voelde ik me echter nog steeds hetzelfde."

Na een paar jaar waarin ze overtraind was, won ze vier jaar later in Vancouver toch weer goud. Dit keer op de 1.500 meter. "Dat is veruit mijn knapste gouden medaille. Geen vorm en toch winnen. Echt alles op wilskracht."

Ik dacht: aan mijn successen ligt het niet, ben ik zelf wel leuk genoeg?

Ireen Wüst

In 2012 werd ze de koningin van Sotsji met twee gouden en drie zilveren medailles. Toch zat Wüst na dat toernooi een tijd zonder ploeg en sponsor. Dat zorgde voor een "post-olympische depressie" en het zette haar aan het denken.

"Ik begon te twijfelen aan mezelf", zegt Wüst. "Ik dacht: aan mijn successen ligt het niet, ben ik zelf wel leuk genoeg?" Vrienden en familie hielpen haar er bovenop en Team JustleaseNL werd geboren.

En mocht Wüst volgend jaar weer aan zichzelf twijfelen, dan zijn er op de markt van Gangneung altijd zalvende woorden van een Koreaans vrouwtje: "Ik hou van jou! Ik ga mijn zoon bellen om 'm dit te vertellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl