De rel in de VS rond de rechterlijke opschorting van het tijdelijke inreisverbod is nog in volle gang - president Trump twitterde over "een zogenaamde rechter" en noemde het vonnis "belachelijk" - maar de volgende dient zich alweer aan.

Trump heeft een interview gegeven aan de rechtse zender Fox News, waar hij vaak zijn opwachting maakt. Dat wordt vanavond uitgezonden, maar Fox heeft al enkele uitspraken naar buiten gebracht.

Trumps gesprekspartner, Fox-boegbeeld Bill O'Reilly, vraagt Trump hoe hij de samenwerking met zijn Russische ambtgenoot Poetin ziet.

Voorbeschouwing van het interview op Fox

Trump zegt dat hij graag zaken wil doen met Rusland en Poetin in de strijd tegen IS. "Ik heb respect voor hem, maar er zijn zo veel mensen voor wie ik respect heb. Dat betekent nog niet dat ik goed met hem kan opschieten. Hij is de leider van zijn land. We kunnen maar beter met Rusland optrekken."

"Maar Poetin is een moordenaar", werpt O'Reilly tegen.

"Er zijn zo veel moordenaars", antwoordt Trump. "Wij hebben heel wat moordenaars. Wat denk je nou? Dat ons land zo onschuldig is?"

Trump heeft al vaker laten blijken dat hij zich van diplomatieke conventies niets aantrekt, maar dat een Amerikaanse president hardop zegt dat er van overheidswege mensen worden gedood is verre van gebruikelijk.

Fox News zendt het vraaggesprek zondagavond om 22.00 uur Nederlandse tijd uit, op een tijdstip dat heel Amerika voor de televisie zit: vlak voor de Super Bowl, de American football-finale die elk jaar ruim 100 miljoen kijkers trekt.

STER reclame