Iedereen op z'n hoede voor 'Patriot Games' tijdens de Super Bowl

Aangepast
AFP

New England Patriots geldt als een van de meest controversiële ploegen uit de geschiedenis van de NFL. De ploeg van sterspeler Tom Brady, ook niet van onbesproken gedrag, doet zondag een gooi naar de vijfde Super Bowl.

De Patriots treffen Atlanta Falcons in de finale in Houston, Texas. Heeft de ploeg uit Foxborough andermaal iets opzienbarends in petto? We zetten een aantal bijzondere 'Patriot Games' op een rij.

2015: Deflategate

Het meest recente voorbeeld zijn de gesaboteerde ballen waarmee de Patriots in januari 2015 Indianapolis Colts verslaan. Liefst elf van de twaalf wedstrijdballen blijken te weinig lucht te hebben, waardoor spelers makkelijker grip op de ballen hebben.

Uit onderzoek van de NFL blijkt dat niemand minder dan Tom Brady de initiator is. De quarterback wordt voor vier wedstrijden geschorst. De straf kon nog hoger uitvallen als de onderzoekscommissie de beschikking had over de telefoongegevens van Brady. Maar, toeval of niet, zijn smartphone gaat stuk in aanloop naar het onderzoek.

2007: Spygate 

De Patriots vestigen in september 2007 de aandacht op zich door tijdens een competitieduel de tactiek en coachaanwijzingen van de New York Jets te filmen. Filmen is toegestaan in de NFL, maar dan enkel in de daarvoor aangewezen zones in het stadion. En bij dat laatste gaat het mis.

Na diverse verdachtmakingen in voorgaande jaren komt de 'Patriot Game' in deze wedstrijd aan het licht. Een cameraman is zichtbaar bezig de tactieken van de Jets te filmen en na onderzoek van de NFL blijkt coach Bill Belichick de hoofdschuldige. Zijn straf? Een boete van 450.000 euro. De club krijgt eveneens een sanctie van 230.000 euro.

1982: Snowplowgate

Een sneeuwschuiver is in december 1982 het gesprek van de dag in de Verenigde Staten. Mark Henderson doet met zijn machine dienst bij New England Patriots-Miami Dolphins en moet de lijnen van het veld zichtbaar houden.

Er vinden door de barre omstandigheden nauwelijks scoringskansen plaats, totdat de Patriots in de slotfase een vrije trap krijgen. Coach Ron Meyer heeft een idee en stuurt Henderson, een gevangene die op proefverlof is, met zijn sneeuwschuiver het veld in zodat John Smith de bal op een fatsoenlijke manier kan schieten.

De Patriots scoren en winnen het duel. De Dolphins zijn na afloop kwaad over de voorkeursbehandeling. En Henderson? Die is voor altijd een Patriots-cultheld. Zijn sneeuwschuiver is nu zelfs in een heus Patriots-museum terug te vinden.

1/3Mark Henderson maakt met zijn sneeuwschuiver de weg vrij voor de vrije trap van de Patriots NFL.com
2/3Mark Henderson maakt met zijn sneeuwschuiver de weg vrij voor de vrije trap van de Patriots NFL.com
3/3John Smith legt in 1982 op een gladgestreken gedeelte aan voor de vrije trap NFL.com

2017: Backpackgate?

Naast de bovengenoemde incidenten hebben de Patriots nog een aantal controversiële momenten achter hun naam staan. Hoe dan ook: de Falcons zijn gewaarschuwd.

Alle alarmbellen gaan afgelopen dinsdag dan ook af als aanvalscoach Kyle Shanahan van de Falcons zijn rugzak, met daarin aantekeningen over het strijdplan, is kwijtgeraakt tijdens een mediabijeenkomst.

Een journalist blijkt per ongeluk de verkeerde tas te hebben meegenomen en brengt deze terug. Een onschuldig voorval of is er meer? De fans van de Falcons weten wel wie hierachter zit. 

Jeremy White
@JeremyWGR
Kyle Shanahan loses a backpack with the gameplan in it for a full hour? "A reporter mistakenly took it"? Uh huh. #ThePatriotWay
2 jaar geleden
Reg
@John_Baus
Hmmm the Falcons coach lost his backpack later to find it in a sports writers possession.... sounds like the patriots are up to it again
2 jaar geleden

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Lady Gaga in befaamde 'halftime show' Super Bowl
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER Reclame