NOS VoetbalAangepast

Elia treedt liever niet op de voorgrond, maar valt toch vaak op

Eljero Elia. Een voetballer die staat voor snelheid, voor acties, voor vermaak. De mens Elia staat voor liefde, familie en trots. In welke stad de aanvaller ook speelde, hij viel op. Een gesprek met de 29-jarige Feyenoorder over zijn aanrakingen met de politie, zijn liefde voor FC Twente, zijn geluk in Rotterdam en zijn karakter.

Een opgetogen Elia over cadeautjes, etnisch profileren en Feyenoord

Elia heeft het stempel een lastige jongen te zijn. Hij zou te veel bezig zijn met randzaken, zoals dure auto's en modieuze kleding. Het klinkt misschien gek, maar Elia zelf houdt er niet van om op te vallen. "Ik treed liever niet op de voorgrond", vertelt hij aan Joep Schreuder.

Toch duikt zijn naam niet alleen op in de sportpagina's. Zo kwam hij meer dan eens in aanraking met de politie. "Ik was een jaar of zestien toen ze mij onterecht aanzagen voor een winkeldief. Ik ben toen aangehouden, maar heb er nooit meer wat over gehoord. Ze hebben alleen sorry gezegd."

Eljero Elia zet een actie in

Vorig jaar bracht Elia nog een nacht door in de cel, omdat hij verdacht werd van betrokkenheid bij een vechtpartij op het Stadhuisplein, in de nacht van het behalen van de bekerfinale. "Ik schaamde me voor mijn ouders, mijn vrouw en mijn kinderen", zegt Elia, die een boete van 750 euro moest betalen.

Etnisch profileren

"Je weet dat je onterecht vast zit. Natuurlijk ben je dan boos, maar als je dat ook nog eens gaat uiten verlies je nog meer dan je al hebt verloren", spreekt de voetballer, die in zijn vriendenkring ook regelmatig te maken krijgt met het begrip etnisch profileren.

Elia doet er luchtig over: "Dat er een Nederlandse man in een auto minder snel wordt aangehouden dan een gekleurde man... Tsja, zo is het. Het is 2017, daar leven we nu in. Je merkt het in bepaalde dingen. Een auto kopen, een huis huren, dat gaat niet meer zo makkelijk. Alles wordt gecontroleerd."

De liefde die ik voelde bij FC Twente was ongelooflijk

Eljero Elia

Op het voetbalveld spelen zulke dingen niet. Dan telt er maar één ding voor Elia: zijn tegenstander opeten. Dat doet hij nu in het shirt van Feyenoord, eerder droeg Elia het shirt van ADO Den Haag, HSV, Juventus, Werder Bremen, Southampton. Maar zijn eerste grote liefde? FC Twente.

En dat terwijl hij bij ADO zijn debuut maakte in het profvoetbal. "Den Haag is de stad die in mijn hart zit. Ik ben er geboren en getogen, woon er nog steeds. Maar ik ben daar niet zo leuk weggegaan."

FC Twente is de eerste grote liefde van Elia

Liefde in Enschede en in Rotterdam

In Enschede groeide Elia uit tot een plaag voor elke verdediger. Hij schopte het zelfs tot international en werd verkozen tot Talent van het Jaar. "De liefde die ik voelde bij Twente was ongelooflijk. Van de supporters, de trainers, andere personen binnen de club, de stad. Dat gaat nooit meer weg."

Elia heeft zijn nieuwe liefde gevonden aan de Maas. Rotterdam-Zuid heeft in anderhalf jaar een plaats in zijn hart veroverd. "Ik ben van Feyenoord gaan houden. De eerste wedstrijden in de Kuip dacht ik: wow. Het is echt een speciaal gevoel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl