Speelronde 18 in 2013/2014: Jaïro Riedewald gaat op de schouders; Ajax is winterkampioen dankzij twee doelpunten van debutant Riedewald
NOS VoetbalAangepast

Riedewald terug in Kerkrade: van debutant tot bankzitter

Roda JC-Ajax is voor Jairo Riedewald een wedstrijd met twee verhalen. Zondagmiddag om 12.30 uur zal hij, als er geen blessures zijn, op de bank plaatsnemen. Met pijn in zijn hart. Iets meer dan drie jaar geleden was hij ook bankzitter in Kerkrade, maar was het einde van de wedstrijd het begin van zijn carrière.

Het is 22 december 2013. Een gevreesde vroege zondagmiddag-wedstrijd in de kou van Kerkrade. In de 80ste minuut staat er een stand van 1-0 op het scorebord. Trainer Frank de Boer besluit te wisselen. De piepjonge Jairo Riedewald trekt zijn trainingspak uit en valt in voor Christian Poulsen.

Wat er dan gebeurt had niemand voor mogelijk gehouden. Riedewald maakt zich onsterfelijk door in de 88ste en 92ste minuut te scoren. Het wordt 1-2 en voor het eerst in tien jaar gaat Ajax als koploper de winterstop in.

Riedewald, van debutant tot bankzitter

Riedewald is dan net 17. Na zijn debuut bij Roda JC gaat het snel. De Boer gebruikt hem steeds vaker en binnen een mum van tijd wordt hij zelfs basisspeler. Ajax wordt kampioen en in mei 2015 maakt Riedewald zijn debuut in het Nederlands elftal. Niets lijkt een glansrijke carrière nog in de weg te staan.

Gebroken enkel

Bijna een jaar geleden gaat het goed mis. Riedewald breekt zijn enkel in het duel met Feyenoord. Pure pech: hij loopt de blessure op na een trap in de grond. Riedewald komt dat seizoen niet meer in actie. Nieuw seizoen, nieuwe kansen. Met een nieuwe trainer: Peter Bosz.

En Bosz blijkt gecharmeerd van Riedewald. Sterker nog: in september prijst hij hem in het openbaar. En Bosz ziet Riedewald meer als een middenvelder dan als een verdediger. "Jairo is voor mij de enige speler in de huidige selectie die ik als echte nummer zes beschouw. Hij kan een goede controlerende middenvelder worden", aldus Bosz begin dit seizoen.

Maar garanties bestaan er niet in het voetbal. Lasse Schöne wordt 'herontdekt' en krijgt op de nummer zes-positie de voorkeur boven Riedewald. Sindsdien moet Riedewald het doen met invalbeurten. Alleen in de competitiewedstrijd tegen PSV (1-1) krijgt hij een basisplaats, maar dat is omdat Nick Viergever een schorsing uitzit. Want ook als centrumverdediger is hij niet de eerste keus. Hij heeft Davinson Sánchez en Nick Viergever voor zich.

Geen transfer

Riedewald wil spelen. En dus lijkt een vertrek de uitkomst. Hij ziet in de winterstop zijn generatiegenoten, die min of meer hetzelfde lot beschoren zijn, vertrekken naar andere clubs. Riechedley Bazoer tekent bij VfL Wolfsburg en Anwar El Ghazi gaat naar Lille.

Omdat ook Mitchell Dijks een nieuwe club vindt, moet Riedewald blijven. "Ik zie Riedewald als stand-in voor Daley Sinkgraven op linksback. En hij heeft dan wel aangegeven dat die positie niet echt zijn positie is, maar als ik hem daar opstel dan is dat zo", aldus Bosz in de aanloop naar Roda JC-Ajax.

Persoonlijkheid

"Ik wil een persoonlijkheid worden en het gevoel krijgen dat ik qua ontwikkeling op het maximum zit bij Ajax. Dat ik toe ben aan de volgende stap", zegt Riedewald eind 2015.

Dat lijkt niet te gaan gebeuren. Niet bij Ajax. Na het duel op de Toekomst tussen Jong Ajax en Almere City FC (6-3) laat hij zich weer eens horen. "Hoe lang ik nog geduld heb? Wie weet wat er was gebeurd als Ajax had ingestemd met een vertrek. Ik wil gewoon spelen en als ze je dan niet laten gaan, is dat frustrerend. Ik word geen betere speler als ik op de bank zit", zegt hij bij Fox Sports.

Dat was op 22 december 2013 wel anders. Het eerste hoofdstuk van Riedewald in Ajax 1. Maar het lijkt een dun boekje te worden. En dat voor een twintigjarig talent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl