James Robart
NOS NieuwsAangepast

Trumps toorn laat rechter die inreisverbod opschortte koud

De Amerikaanse rechter die het tijdelijke inreisverbod voor mensen uit zeven overwegend islamitische landen met onmiddellijke ingang opschortte, kreeg de toorn van president Trump te verduren.

"Een zogenaamde rechter", noemt Trump deze James Robart op Twitter, waar de president ook sprak van een "belachelijk vonnis".

Het laat de 69-jarige Robart waarschijnlijk koud, zeggen mensen die hem kennen. "Hij vertoont een wrang glimlachje, trekt zijn vlinderdas recht en gaat weer aan het werk", zegt een voormalige collega, die jarenlang met hem samenwerkte bij een advocatenkantoor.

Pleegkinderen

Robart staat bekend om zijn strenge oordelen in strafzaken, vooral als het witteboordencriminaliteit betreft.

En hij is maatschappelijk betrokken: zo maakte hij zich in het verleden sterk voor gratis rechtshulp voor mensen die geen advocaat kunnen betalen. Hij zet zich in voor kinderen in achterstandssituaties en heeft zelf zes pleegkinderen.

Als rechter ziet hij al enkele jaren toe op de hervormingen binnen de politie van Seattle, waar agenten zoals bij veel Amerikaanse korpsen snel geneigd zijn om geweld te gebruiken, ook als situaties daar niet om vragen.

41 procent van de slachtoffers, 20 procent van de bevolking. Black lives matter.

Rechter James Robart

Bij een hoorzitting hierover vorig jaar zomer, toen er in de VS veel demonstraties en rellen waren naar aanleiding van dodelijk geweld van blanke politieagenten tegen zwarten, liet Robart duidelijk merken aan welke kant hij stond.

"Het belang van deze zaak blijkt voor mij uit het nieuws", zei hij toen hoofdschuddend en zuchtend. "Volgens gegevens van de FBI gaat het bij dodelijk politiegeweld om 41 procent zwarte mensen, terwijl ze maar 20 procent van de bevolking uitmaken in de steden waar het gebeurt. 41 procent van de slachtoffers, 20 procent van de bevolking. Black lives matter." Beladen woorden, zeker uit de mond van een rechter: hij verwees ermee naar de beweging die aandacht vraagt voor het structurele politiegeweld tegen Afro-Amerikanen.

Geen bewijs

Met de advocaat die in de zaak over het inreisverbod namens het ministerie van Justitie kwam uitleggen waarom zo'n verbod nodig is had Robart weinig geduld. Hij vroeg haar of er sinds de aanslagen van 11 september 2001 terroristische acties zijn geweest van mensen uit een van de zeven landen waarvoor het verbod geldt. De vrouw wist het niet.

"Het antwoord is nee", sneerde Robart. "U komt hier betogen dat we ons moeten beschermen tegen mensen uit die landen, maar er is geen enkel bewijs dat dat ondersteunt."

Hoon

Hoewel Robart nu dus de hoon van president Trump over zich heeft afgeroepen staat hij zelf bekend als Republikeins - voordat hij werd benoemd tot rechter doneerde hij geld aan de partij en aan Republikeinse kandidaten.

Na een succesvolle carrière als advocaat werd Robart in 2004 tot rechter benoemd door toenmalig president George W. Bush, een Republikein, niet voordat hij was beproefd door een selectiecommissie waarin zowel Democraten als Republikeinen zaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl