NOS Ooggetuige | Judith Krabbenborg
NOS NieuwsAangepast

Misschien, heel misschien kunnen we volgend weekend schaatsen

Bovenstaand beeld is niet meer echt voor te stellen na de warme dagen die we afgelopen week hebben gehad. Toch is er een kans dat volgende week de schaatsen weer uit het vet kunnen worden gehaald: het gaat namelijk flink vriezen.

NOS

Vanaf woensdag wordt het weer koeler. Overdag is het rond de 0 graden en 's nachts -5 of kouder. "Er wordt echt winterweer verwacht", vertelt NOS-weerman Marco Verhoef. "De zon schijnt, het vriest flink en door de vorst groeit het ijs."

NOS
Verwachte ijsdikte op stilstaand water van 1 meter diep

Richting het weekend wordt het ijs dikker. Voor het weekend wordt een ijslaag van 4 tot 11 centimeter verwacht. "Dat kan dus twee kanten op: aan 4 centimeter hebben we helemaal niets", gaat Verhoef verder. "Maar bij 8 centimeter of meer is het natuurlijk een ander verhaal."

De kou is nooit ver weg geweest.

Weerman Marco Verhoef

De voorspellingen brengen op dit moment nog wat twijfels, maar de kans op schaatsen is er dus wel.

Windrichting

De reden voor de vorst is de windrichting. De wind komt vanaf deze week uit het oosten en brengt de kou vanuit het oostelijke gedeelte van Europa mee. Afgelopen week was er een zuidelijke windrichting, die er dus voor zorgde dat warmte deze kant op kwam. "Maar de kou is nooit ver weg geweest", zegt Verhoef.

De gemiddelde temperatuur van de afgelopen dertig jaar voor deze periode is ongeveer 6 graden overdag en 1 's nachts. Het is dit jaar dus een stuk kouder. "Vorige jaren hebben we gewoon echt zachte winters gehad, maar deze kou blijft nog wel even", sluit Verhoef af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl