Joop van Oosterom Wikipedia

Naar nu pas bekend is geworden, is de voormalig ICT-ondernemer, schaakmecenas en biljartliefhebber Joop van Oosterom in Monaco overleden. Hij behoorde tot de rijksten van Nederland.

Hij stierf in oktober, maar zijn overlijden is lang geheim gehouden door zijn familie en intimi. Waarom er geen ruchtbaarheid aan werd gegeven, is nog niet duidelijk. Ook over de doodsoorzaak is niets bekend gemaakt.   

De geboren Hilversummer was een van de oprichters van IT-bedrijf Volmac, dat na een beursgang in 1988 en een fusie met Capgemini een miljardenbedrijf werd. Van Oosterom verkocht zijn belang in 2001 en werd een succesvol investeerder. 

De gepassioneerd schaker werd in 1955 nationaal jeugdkampioen en eindigde op het WK als zevende achter grootheden als Boris Spasski en Lajos Portisch. Later veroverde hij twee keer (2005 en 2008) de wereldtitel in het correspondentieschaak. Van Oosterom was de drijvende kracht achter schaakvereniging Rotterdam, dat met sterren als Max Euwe, Jan Timman en Victor Kortsjnoi jarenlang onaantastbaar was in de landelijke competitie.

Financiële steun

Later werd hij als financier van een aantal grote evenementen als het toernooi in het Amsterdamse Krasnapolsky  en het Amber-toernooi in Monaco in de schaakwereld een graag geziene gast. In 1993 werd hij tot erelid van de wereldschaakbond FIDE benoemd en in 2011 tot erelid van de nationale schaakbond. 

Ook de biljarters konden rekenen op Van Oosteroms financiële steun. Zo financierde hij tot 2011 voor de driebandentop het Crystal Kelly-toernooi en sponsorde hij teams in de Nederlandse eredivisie.

Van Oosterom werd in 1993 getroffen door een hersenbloeding. Hij was sindsdien aangewezen op een rolstoel en leidde de laatste jaren een steeds meer teruggetrokken bestaan.

STER reclame