Koeien in Warmond
NOS NieuwsAangepast

'Zeker 1000 melkveehouders stoppen er snel mee'

De komende maanden houden 1000 tot 2000 melkveehouders ermee op, verwacht staatssecretaris Van Dam. Hij denkt dat dat aantal boeren gebruik gaat maken van een nieuwe stoppersregeling, onderdeel van een akkoord tussen hem en de melkveehouders dat de Europese Commissie vanavond heeft goedgekeurd.

De overeenkomst houdt in dat boeren het aantal melkveekoeien fors moeten verminderen. Het akkoord was nodig om een nog veel grotere verkleining van de Nederlandse veestapel te voorkomen. Daarmee dreigde de Europese Commissie, omdat Nederland veel meer mest (en daarmee milieuvervuilende fosfaten) produceert dan is toegestaan.

Pesse

De stoppersregeling binnen het plan legt vast dat melkveehouders die ermee ophouden, daarvoor subsidie krijgen. Een van hen is Berend Takens.

Takens' vader begon in 1955 een melkveehouderij in het Drentse Pesse. Berend nam het bedrijf over, maar gooit nu de handdoek in de ring. "Het is moeilijk om genoeg inkomen te halen voor een levensvatbaar bedrijf dat we kunnen overdoen aan de volgende generatie."

Hoe sneller, hoe meer subsidie

Takens stelde de afgelopen tijd definitief stoppen alsmaar uit. Net als honderden andere boeren wachtte hij op meer duidelijkheid over de stoppersregeling.

Staatssecretaris Van Dam stelt deze boeren gerust. "Tegen hen zeggen we: je krijgt subsidie als je dit jaar je koeien wegdoet", belooft hij.

En: hoe sneller een melkveehouder stopt, hoe meer subsidie hij of zij krijgt. Daardoor zijn er volgens Van Dam ook veel boeren die eigenlijk de komende jaren langzaam wilden stoppen, maar dat nu al in de komende maanden doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl