Herstelactie na dna-blunder Bart van U. lost misdrijven op

Aangepast
ANP

Een herstelactie van het Openbaar Ministerie na de blunders rond dna-afname bij de moordenaar van Els Borst, Bart van U., heeft tot de oplossing van een aantal zaken geleid. Dat zei de hoofdofficier van justitie van het parket in Amsterdam in het NPO Radio 1-programma De Ochtend.

Het OM heeft de afgelopen tijd alsnog dna afgenomen bij honderden veroordeelden bij wie dat, net als bij Bart van U., ten onrechte niet was gebeurd. 

Wat ging er mis bij het Openbaar Ministerie:

Bart van U. vermoordde oud-minister Els Borst in februari 2014 en zijn zus Loïs in januari 2015. In 2012 was Van U. veroordeeld voor verboden wapenbezit. Het OM vergat toen dna van hem af te nemen. Als dat wel was gebeurd, was de moord van Els Borst eerder opgelost en die op zijn zus mogelijk voorkomen, omdat hij dan al had vastgezeten.

Rechtbanktekening van Bart van U. ANP

Daarbij zijn op basis van dna in 109 zaken nieuwe verbanden gelegd. Het merendeel ging om diefstallen en inbraken. Maar er zaten ook 15 ernstiger zaken bij. Volgens hoofdofficier Theo Hofstee gaat het daarbij om onder meer doodslag en zedenmisdrijven. In een aantal van die zaken zijn verdachten al veroordeeld. Een paar zaken lopen nog bij de rechtbank.

Wangslijm afnemen

Volgens het Openbaar Ministerie is er sinds 2010 in bijna 3000 zaken ten onrechte geen dna afgenomen. De betrokken veroordeelden zijn de afgelopen tijd alsnog opgeroepen om op het politiebureau wangslijm af te laten nemen. Inmiddels is dat bij ruim 80 procent van deze personen gebeurd. 

Hofstee zegt dat het nooit zal lukken om van iedereen dna af te nemen, omdat een deel in het buitenland zit. Wel staan al die mensen gesignaleerd, omdat volgens het OM een aantal van hen zich in Nederland schuilhoudt. 

STER Reclame