AFP

De Italiaanse kustwacht heeft voor de Libische kust bijna 1800 bootvluchtelingen van zee gehaald. Dat gebeurde in een paar dagen. Gisteren werden zo'n 450 mensen uit vijf boten gehaald. Woensdag werden in dertien boten 1300 vluchtelingen ontdekt.

Het bericht komt op het moment dat op Malta een EU-top begint, waar over onder meer de vluchtelingenproblematiek wordt gesproken. Europese regeringsleiders bespreken hoe ze het aantal vluchtelingen uit Libië kunnen terugdringen en hoe ze hun een veiliger toekomst kunnen geven. EU-president Tusk vindt dat de Libische kustwacht meer geld, training en materieel moet krijgen.

Deal tussen Libië en Italië

De Italiaanse premier Gentiloni heeft al een overeenkomst met Libië getekend om de vluchtelingenstroom in te dammen, maar de exacte inhoud is nog niet bekendgemaakt. Volgens Gentiloni is de overeenkomst onderdeel van een breder plan dat hij vandaag met zijn Europese ambtgenoten wil bespreken.

Premier Rutte denkt dat het lastig wordt om vandaag afspraken over vluchtelingen te maken. "Libie heeft niet één regering, dus dat zal moeilijk worden", zei de premier. Hij laat zich tijdens de bijeenkomst op Malta bijpraten door Gentiloni.

Rutte: met wie heeft Italië een deal in Libië?

De Tweede Kamer bepaalde gisteren dat er alleen een akkoord kan komen als vluchtelingen de garantie krijgen dat ze in Libië veilig en humaan worden opgevangen.

STER reclame