Gestrande reizigers op Hato Airport Dick Drayer / NOS

Rijksambtenaren mogen voor dienstreizen niet meer vliegen met de Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air. Het kabinet heeft dat besloten omdat er zorgen zijn over de veiligheid. Het verbod geldt voor alle vluchten met Insel Air International BV.

De Curaçaose luchtvaartautoriteit houdt sinds vorige week bijna alle vliegtuigen van de maatschappij Insel Air aan de grond vanwege veiligheidsproblemen.

Staatssecretaris Dijksma en minister Plasterk lichten het besluit en hun zorgen in een brief aan de Kamer toe om "ook overige reizigers van de huidige situatie op de hoogte te stellen".

Toestellen aan de grond

Een toestel van Curaçao naar Miami maakte vorige week een voorzorgslanding, nadat de cabinedruk was weggevallen. Passagiers moesten gebruikmaken van de zuurstofmaskers.

Piloten van Insel Air weigerden in dezelfde week op te stijgen van de luchthaven van Sint-Maarten, omdat het toestel waarin ze moesten vliegen niet in goede staat zou zijn.

Nu wordt 80 procent van de vloot aan de grond gehouden. Het gaat om toestellen van het type MD80 en om zes Fokker 50/70-toestellen, ooit overgenomen van KLM.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat op zeer korte termijn helpen bij de inspecties van de vliegtuigen, laat het kabinet weten.

Of het verbod zich ook moet gaan uitstrekken tot Insel Air Aruba zal uit nader onderzoek moeten blijken, schrijven de bewindslieden.

STER reclame