Trump Daily
NOS NieuwsAangepast

Trump Daily 3 februari: sancties tegen Iran en ruzie met The Terminator

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

Good morning,

De allerlaatste Trump Daily op de site en de app. Trump gaat mogelijk vandaag sancties instellen tegen Iran, maar hij waarschuwt ook Israël. Verder in de Trump Daily: een mislukte militaire operatie in Jemen en een 'fittie' met The Terminator.

De Trump Daily verschijnt dus alleen vandaag nog op de site en app, maar hij gaat wel verder als digitale nieuwsbrief, waarop je je kan abonneren. Dat doe je via deze link. Elke doordeweekse dag krijg je dan om 06.00 uur een Trump Daily in je mailbox.

Groet!

Iran heeft recentelijk een middellange-afstandsraket getest

Het Witte Huis gaat nieuwe sancties tegen Iran aankondigen, zo melden verschillende Amerikaanse media. De sancties, die mogelijk vandaag al ingaan, zijn een reactie op de Iraanse test met een middellange-afstandsraket. Woensdag gaf de Nationale Veiligheidsadviseur Michael Flynn al een waarschuwing aan Iran. "We are officially putting Iran on notice."

Trump had ook een ferme boodschap voor een bondgenoot uit de regio. Het Witte Huis waarschuwt de Israëlische premier Netanyahu de bouw van nieuwe nederzettingen in de Palestijnse gebieden stop te zetten. Voor Netanyahu, die een moeilijke relatie met Obama had, leek de verkiezing van Trump een zegen. Vlak na de inauguratie kondigde de Israëlische premier de bouw van nieuwe nederzettingen aan. Trump had eerder verschillende signalen afgegeven dat hij veel minder bezwaren had tegen de nederzettingen dan zijn voorganger Obama.

Trump heeft hardliner David Friedman naar voren geschoven als ambassadeur in Israël

Zo benoemde Trump David Friedman als zijn nieuwe ambassadeur in Israël. Friedman staat bekend als een hardliner die niks van compromissen wil weten met de Palestijnen. Friedman heeft eerder gezegd dat het volkomen legaal zou zijn als Israël de Westelijke Jordaanoever annexeert en nieuwe nederzettingen bouwt. Invloedrijk is ook Jared Kushner, de schoonzoon en adviseur van Trump. Kushners liefdadigheidsstichting heeft donaties gegeven aan joodse nederzettingen in de Palestijnse gebieden.

De waarschuwing van Trump komt dan ook als een verrassing. Al zegt het Witte Huis in een verklaring dat "het bestaan van de nederzettingen op zich geen obstakel is voor vrede", toch vreest het dat een verdere uitbreiding van de nederzettingen het vredesproces "niet zal helpen". Trump zegt dat hij nog steeds geen officieel standpunt heeft ingenomen over de nederzettingen. Netanyahu brengt op 15 februari een bezoek aan het Witte Huis.

Trump had een dubbele boodschap voor Rusland. Gisteren maakte het ministerie van Financiën een minimale wijziging van de sancties bekend tegen de Russische inlichtingendienst FSB. Tegelijkertijd waarschuwde de kersverse VN-ambassadeur Nikki Haley dat Amerika de sancties tegen Rusland zou handhaven, zolang Moskou de Krim bezet houdt.

Trump tijdens zijn telefoongesprek met de Australische premier

BFF

'Diplomatiek' is kennelijk niet een woord dat voorkomt in het vocabulaire van Donald Trump. Zijn presidentschap is nog maar twee weken oud en er is nu al frictie met Mexico, Duitsland, China, Iran en tal van Arabische landen. Hij kan nu Amerika's trouwe bondgenoot Australië aan dat lijstje toevoegen. Trump had eerder deze week een gespannen telefoontje met de Australische premier Malcolm Turnbull. Het Witte Huis had een uur ingeruimd voor het gesprek, maar Trump kapte het na 25 minuten al af, zo bericht de Washington Post.

Trump noemde zijn woordenwisseling met Turnbull "het slechtste telefoongesprek" dat hij als president had gevoerd. Trump was vooral gepikeerd over een deal die Obama had gesloten met Australië. Zijn voorganger had beloofd 1250 vluchtelingen op te nemen, die nu nog vastzitten in Australische detentiecentra.

TWEET WATCH - Na het gesprek tussen Trump en Turnbull verzekerde de Amerikaanse ambassade in Canberra dat de deal nog steeds overeind stond. Maar gisteren liet Trump zelf via Twitter andere geluiden horen. Hij bestempelde de vluchtelingen valselijk als "illegale immigranten" en hij beloofde deze "domme deal" opnieuw te onderzoeken.

Een 8-jarig Amerikaans meisje kwam om bij de Amerikaanse operatie in Jemen

Militaire operatie in Jemen

Er komen steeds meer details naar buiten over de operatie van Amerikaanse commandotroepen in Jemen afgelopen zondag. De operatie was gericht tegen een Al-Qaida-eenheid en het was de eerste militaire actie die Trump als president had goedgekeurd. Trump noemde het een "groot succes", maar achteraf bleek de operatie verre van succesvol te zijn geweest.

De operatie was nog voorbereid door de vorige regering, maar Obama had geen groen licht gegeven, omdat hij wilde wachten tot een maanloze nacht. Trump gaf alsnog toestemming. De missie was bedoeld om computers en mobiele telefoons te onderscheppen om zo meer te weten te komen over de operatie van Al-Qaeda in Jemen.

De helikopter die de Amerikaanse commando's vervoerde, maakte een harde landing, waarbij drie Amerikaanse militairen gewond raakten. De Al-Qaida-eenheid leek op hun komst te zijn voorbereid. Bij aankomst openden strijders meteen het vuur. In het gevecht kwamen ook vrouwen en een 8-jarige Amerikaans meisje om het leven. Het meisje is de dochter van de Amerikaanse geestelijke Anwar al-Awlaki, die strijders ronselde voor Al-Qaeda in Jemen. Anwar al-Awlaki kwam om het leven bij een Amerikaanse drone-aanval in 2011.

Trump komt met Marine Force One aan bij Dover Airforce Base

Aan Amerikaanse zijde sneuvelde de militair Ryan Owens. Trump reisde woensdag per Marine Force One naar de luchtmachtbasis Dover om de aankomst van zijn lichaam bij te wonen.

Schwarzenegger als The Terminator

The Terminator vs. Trump

Trump is werkelijk geobsedeerd door getallen, kijkcijfers, de media en zijn "enorme verkiezingsoverwinning". In bijna elk interview of toespraak brengt hij het wel ter sprake. Zo ook bij het jaarlijkse National Prayer Breakfast, een gebedsbijeenkomst die traditioneel wordt toegesproken door de president. Dit zijn plechtige bijeenkomsten die Congresleden van beide partijen bijwonen. Presidenten gebruiken deze gelegenheid doorgaans als oproep om een verdeelde natie bij elkaar te brengen.

Zo niet Donald Trump. Hij riep Amerika op om te bidden voor The Apprentice, de reality-tv show die Trump als televisiester lanceerde (en waar Trump nog steeds een aandeel in heeft). De presentator van dit programma is tegenwoordig acteur Arnold Schwarzenegger. "I want to just pray for Arnold if we can, for those ratings." Trump had zich al eerder smalend uitgelaten over de lage kijkcijfers van The Terminator.

Een reactie van The Terminator bleef niet lang uit. "Hee Donald, ik heb een goed idee. Waarom verwisselen we niet van baan. Jij gaat weer terug naar televisie, omdat je een expert bent in kijkcijfers. Ik neem jouw baan… en dan kunnen mensen weer rustig gaan slapen."

Een biddende Trump tijdens het National Prayer Breakfast

Iets vergelijkbaars gebeurde met Trumps toespraak ter ere van Black History Month, die was aangekondigd als een "luistersessie". Opnieuw schepte hij op over zijn verkiezingszege, haalde uit naar de media ("a lot of the media are the opposition") en prees Fox News ("They have treated me very nice"). Black History Month staat elk jaar in het teken van de prestaties van Afro-Amerikanen. Trump roemde zwarte helden als Martin Luther King, maar hij sprak over de huidige zwarte gemeenschap in negatieve termen. "Right now it's terrible."

Bankgebouwen raakten beschadigd bij gewelddadige rellen in Berkeley

Bij de universiteit UC Berkeley in Californië braken gewelddadige rellen uit tijdens een betoging tegen Milo Yiannopoulos. De schrijver van de rechts-populistische nieuwssite Breitbart was uitgenodigd als gastspreker op de universiteit, maar zijn toespraak ging niet door toen gemaskerde betogers vernielingen aanrichtten en brand stichtten. Donald Trump, die door Breitbart door dik en dun gesteund wordt, stuurde gisteren een verkapte dreiging naar de universiteit.

VOLGTIP - Duizelen jullie ook al van alle uitspraken en beweringen van Donald Trump? De Washington Post heeft een team samengesteld die alle tweets van de president factcheckt en van context voorziet. Al hun werk is via deze Twitter-account te volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl