NOS NieuwsAangepast

Laatste kans Wiebes om problemen Belastingdienst aan te pakken

Na een acht uur durend debat wist staatssecretaris Wiebes van Financiën de meeste Kamerleden te overtuigen: de inning van belastingen loopt geen gevaar. Hij beloofde er alles aan te doen om de structurele problemen binnen de Belastingdienst op te lossen.

Het is nu tijd om vooruit te kijken, zegt Wiebes na afloop van het debat. "Ik zie dat de Kamer, de Belastingdienst en ikzelf door willen." De Kamer geeft hem nu een laatste kans om dat waar te maken.

Wel kreeg Wiebes het in de Tweede Kamer hard te verduren. Een onderzoek van een speciale commissie bracht vorige week aan het licht hoe groot de problemen bij de dienst zijn.

De problemen zitten in de top van de dienst en ook op het departement, en daar willen we nu vanaf.

Staatssecretaris Wiebes van Financiën

Als er niet snel wordt ingegrepen dan komt kerntaak van de fiscus, de inning van belastingen, in gevaar, zo was het oordeel. Daarbovenop meldde tv-programma Zembla gisteravond dat de persoonlijke gegevens van miljoenen belastingbetalers mogelijk niet goed beschermd zijn.

Belastingmoraal

Al dat slechte nieuws doet afbreuk aan de belastingmoraal, zeiden meerdere Kamerleden vandaag. Wiebes herkent dat probleem niet en zegt dat de Nederlandse belastingmoraal juist echt iets is om trots op te zijn. Daar doet de chaos bij de dienst volgens Wiebes niets aan af.

Hij neemt het op voor de werknemers bij de dienst, die veel over zich heen hebben gekregen de afgelopen tijd. "De problemen zitten in de top van de dienst en ook op het departement, en daar willen we nu vanaf."

Solliciteren

Wiebes denkt na het zware debat van vandaag voldoende vertrouwen te hebben gekregen om die taak zelf te vervullen. Hij belooft er alles aan te doen om de continuïteit te waarborgen. "Ik voel me verbonden met de dienst."

Maar dat er ook in de toekomst ongelukken gebeuren bij een grote dienst als deze is onvermijdelijk. "Als ik wist waar, dan zou ik ervoor zorgen dat ze niet gebeuren."

Ondanks die ongelukken vindt Wiebes het een eer om met de Belastingdienst te mogen werken. Op de vraag of hij zelf voor de dienst zou willen werken, antwoordde hij: "Ik zou er zo voor solliciteren!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl