NOS NieuwsAangepast

OM legt Limburgs netwerk criminele jongeren bloot

Het Openbaar Ministerie heeft in Limburg een jeugdbende van zo'n 75 jongeren in beeld die ervan wordt beschuldigd onder meer ramkraken, roofovervallen en autodiefstallen te hebben gepleegd. Ook zou de bende zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen.

De groep sloeg toe in Limburg, België en Duitsland, zegt het OM. Veel van de betrokken jongeren zitten nog op school en gingen voor het snelle geld.

Invallen

De top van de bende werd op 10 januari opgepakt. De politie viel toen achttien woningen binnen. Er werden negentien mensen opgepakt, die afkomstig zijn uit Heerlen, Hoensbroek, Amstenrade, Brunssum, Schinveld en Landgraaf.

Door de arrestaties kwam een strak georganiseerd netwerk in beeld van tientallen jongeren. De meeste verdachten horen bij één familie en bij vriendenclubs.

De politie vond vuurwapens, drugs, geld, een gestolen auto en gestolen auto-onderdelen. De hoofdverdachte is een achttienjarige man. Van de arrestanten zitten er nog elf vast.

Wake Up

Burgemeester Winants van Brunssum is naar aanleiding van deze aanhoudingen een project gestart onder de noemer Wake Up. Dat is bedoeld om te voorkomen dat meer jongeren afglijden naar de criminaliteit.

Er worden scholen, ouders en jongerenwerkers bij betrokken. De jongeren worden vaak met drugs, geld en luxe artikelen verleid om mee te doen aan criminele activiteiten, maar sommigen raken erbij betrokken omdat ze worden bedreigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl