ANP

Het wordt voor reizigers gratis en ook makkelijker om geld terug te krijgen dat nog op hun ov-chipkaart staat. Staatssecretaris Dijksma heeft daarover afspraken gemaakt met vervoerders en Translink, het bedrijf achter de kaart.

Dijksma benadrukt dat het geld op ov-chipkaarten van de reiziger is. Ze vindt het daarom logisch dat het zo makkelijk mogelijk is om vergeten geld terug te krijgen. "Mensen moeten bij wijze van spreken met één druk op de knop weer kunnen beschikken over hun eigen geld. En dit moet gratis zijn."

Versimpelen

Volgens de algemene voorwaarden van de ov-kaart kunnen reizigers tot een jaar na de vervaldatum saldo terugvragen. Translink heeft uitgerekend dat een bedrag van 5 miljoen euro nog niet door reizigers is geclaimd. Vaak gaat dat om anonieme ov-chipkaarten.

Mensen vragen het geld vaak niet terug, omdat ze het bedrag te laag vinden, omdat ze helemaal niet weten dat dat kan of omdat ze denken dat het automatisch wordt teruggestort.

Dijksma heeft Translink en de vervoerders nu gevraagd het proces te versimpelen. Ook moet het terugvragen van saldo niet alleen voor verlopen kaarten, maar ook voor 'actieve' kaarten mogelijk zijn zonder verdere kosten.

STER reclame