NOS / Marc-Robin Visscher
NOS NieuwsAangepast

Makers documentaire 'Schuldig' Journalist van het Jaar 2016

Programmamakers Sarah Sylbing en Ester Gould zijn samen uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2016. Het duo krijgt de prijs voor hun documentaireserie Schuldig (HUMAN), over mensen met schulden in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord.

De prijs wordt elk jaar uitgereikt door journalistenvakblad Villamedia en is bedoeld voor één of meer mensen die een uitzonderlijke journalistieke prestatie hebben geleverd.

Volgens de jury van de vakprijs zijn Sylbing en Gould meesters in het verhalen vertellen. "Hoewel dat Schuldig een documentaire is, lijkt het soms meer een dramaserie waarbij je benieuwd bent naar elke volgende aflevering", aldus Villamedia. "De perverse manier waarop wij in Nederland omgaan met mensen in de schulden is onderwerp van brede maatschappelijke en politieke discussie geworden."

De winnaars werden bekendgemaakt door Nieuwsuur-journalist Bas Haan. Hij werd in 2015 uitgeroepen tot Journalist van het Jaar. Haan kreeg de prijs voor zijn onthullingen over de Teevendeal. Als gevolg daarvan traden minister Opstelten, staatssecretaris Teeven en Kamervoorzitter Van Miltenburg af.

Vorige week stapte ook minister Van der Steur op, naar aanleiding van Haans boek De rekening voor Rutte. Daarin staat dat Van der Steur als Kamerlid belangrijke informatie heeft achtergehouden voor de Kamer, en daar als minister over loog.

Dit jaar waren er voor het eerst genomineerden voor de prijs. Dat waren behalve de winnaars Zembla-journalisten Ton van der Ham en Norbert Reintjens en Volkskrant-correspondent Ana van Es.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl