Geen verbod op biografie Thomas Dekker

time icon Aangepast
ANP

De biografie over oud-wielrenner Thomas Dekker hoeft van de rechter niet uit de handel te worden genomen. Ook hoeft het boek van wielerjournalist Thijs Zonneveld niet te worden gerectificeerd.

Een voormalige manager van Dekker had geklaagd dat er leugens over hem staan in het boek Mijn gevecht, waarvan er ruim 100.000 zijn verkocht. Volgens ex-manager Jacques Hanegraaf heeft Zonneveld niet voldoende aan hoor en wederhoor gedaan. Hij eiste een verbod op een nieuwe druk en een schadevergoeding.

De rechter zegt dat alle beschuldigingen aan het adres van Hanegraaf voldoende worden ondersteund door het onderzoek van Zonneveld. Dat Hanegraafs stellige ontkenning alleen in de epiloog van het boek te vinden is, vindt de rechtbank verdedigbaar omdat de ex-manager niet zijn kant van het verhaal wilde vertellen.

'Juistheid niet bewezen'

In Mijn gevecht staat onder meer dat Hanegraaf Dekker heeft aangezet tot dopinggebruik. De rechtbank benadrukt dat de juistheid daarvan niet is bewezen, maar vindt dus wel dat Dekker genoeg harde aanwijzingen had om het op te schrijven.

Auteur Thijs Zonneveld noemt de uitspraak "een overwinning voor de journalistiek". Ook vindt hij het vonnis een opsteker voor alle betrokken bronnen, die de moed hadden "om de omerta te trotseren", de ongeschreven regel in de wielersport die wil dat er niet over doping wordt gepraat.

STER Reclame