Marcel Kittel met de snee boven zijn linkeroog EPA

Terwijl het bloed uit zijn wenkbrauw gutste, kwam de stoom uit zijn oren. Woest was Marcel Kittel over wat hem was overkomen tijdens de derde etappe van de Ronde van Dubai.

De Duitser had onderweg een elleboogstoot ontvangen van Andrej Grivko en daar een lelijke snee boven het linkeroog aan overgehouden. "Hij heeft zeker te veel koffie gedronken", opperde een verbolgen Kittel, die na afloop van de etappe aandrong op een flinke straf voor de zondaar. "Hij moet gediskwalificeerd worden en een schorsing van zes maanden krijgen."

Aan die eerste 'eis' van de klassementsleider kwam de organisatie van de wielerronde in het emiraat al snel tegemoet: Grivko werd uit de koers gezet. Astana, de ploeg van de 33-jarige Oekraïner, bood via Twitter excuses aan voor het gedrag van de routinier. 

Het incident gebeurde toen het peloton in de woestijn van Dubai door een zandstorm uiteen werd geslagen. "Iedereen moest knokken voor zijn plekje", vertelde Kittel. "Het is normaal dat er dan hier en daar wat geduwd wordt. Ik kwam terecht tussen Grivko en een ploeggenoot van hem. Ik wilde die jongen vragen waarom hij zo veel risico nam. En toen kreeg ik een tik in mijn gezicht." 

Kittel begon

Grivko kwam later op de dag met een iets andere lezing. "Het was een gevecht om positie in het peloton. Kittel gaf eerst mijn ploegmaat Dimitri Groezdev een harde duw en daarna deed hij hetzelfde bij mij. Hij veroorzaakte een zeer gevaarlijke situatie, die had kunnen resulteren in een valpartij, misschien wel een grote valpartij in het peloton." 

Kittel kon er na de etappe nog steeds niet bij wat er was gebeurd. "Door die klap brak mijn zonnebril. Eén centimeter naar rechts en hij had ook mijn oog beschadigd. Wat Grivko heeft gedaan is een schande voor de wielersport. Het is verschrikkelijk voor het wielrennen, maar ook voor zijn ploeg en sponsors en voor deze wedstrijd."

Grivko uitte dezelfde bewoordingen aan het adres van Kittel. "Ik vind dat zijn gedrag niets met fietsen te maken heeft. Hij is egoïstisch en hij brengt anderen in gevaar. In het peloton zijn we allemaal gelijk. We hebben dezelfde rechten. Het maakt niet uit of je een beroemde sprinter bent of een neoprof."

"We moeten respect tonen voor elkaar. Ik vind het een voorbeeld van onsportief gedrag als je van iemand eist dat hij jou zomaar voor moet laten gaan, alleen maar omdat je een beroemde renner bent."

Kittel spuugde

Volgens Grivko spuugde Kittel meermalen naar hem. "Dat heeft ook niks met fietsen te maken." De 33-jarige Oekraïner bood wel zijn excuses aan. "Maar ik wil ook mijn kant van het verhaal doen. Want dit was niet een incident dat zomaar plaatshad."

Door het voorval kon Kittel zich niet mengen in de strijd om de dagzege. Na twee overwinningen op rij moest de topsprinter van QuickStep de derde etappe laten aan zijn landgenoot John Degenkolb. Kittel behield wel de leiderstrui.

Kittel geslagen door Grivko in hectische etappe Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame