ANP

Premier Rutte vindt het Amerikaanse inreisverbod "gewoon discriminatie". "Als je groepen uitsluit, dan kun je niet anders concluderen."

De Kamer had de premier gevraagd om zich duidelijk uit te spreken over de Amerikaanse maatregel om burgers uit zeven moslimlanden voorlopig niet meer toe te laten. Dat had hij tot nu toe niet gedaan. Nu zei Rutte in een debat over de Europese top op Malta, waar hij morgen heen gaat, dat de Amerikaanse maatregel in strijd is met onze waarden en averechts kan werken.

Rutte: inreisverbod maakt wereld onveiliger

Volgens Rutte maakt deze stap de wereld niet veiliger, maar juist onveiliger. "Ik snap niet dat ze in de Verenigde Staten niet begrijpen dat je het moeilijker maakt voor mensen om de goede keuzes te blijven maken", zei hij.

Hij denkt dat mensen die nu nog aan de goede kant van de streep staan, door uitsluiting misschien aan de verkeerde kant van de streep terechtkomen.

Overigens zei Rutte dat hij ondanks het inreisverbod een goede band met de nieuwe Amerikaanse president Trump wil opbouwen. Hij is niet van plan om aan "VS-bashing" te gaan doen, zoals een aantal Kamerleden volgens hem wil.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken nam dinsdag al afstand van de maatregel.

STER reclame