Reuters

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, wil dat Rusland zijn invloed gebruikt om de gevechten in Oost-Oekraïne te stoppen. De gevechten tussen pro-Russische rebellen en het regeringsleger laaiden zaterdag op, waarbij beide partijen zware wapens inzetten. Aan beide kanten zijn doden en gewonden gevallen.

"We worden opnieuw herinnerd aan het voortdurende probleem van de Russische agressie in Oost-Oekraïne", zei Tusk. "De gevechten moeten onmiddellijk stoppen. Het staakt-het-vuren moet worden nageleefd." 

Tusk doelt op de wapenstilstand die in 2015 in het Minsk II-akkoord werd vastgelegd, maar sindsdien voortdurend is geschonden.

Het Oekraïense leger verdeelt voedsel onder burgers van het belegerde Avdivka EPA

Tusk wordt gesteund door Eucom, het commandocentrum van het Amerikaanse leger in Europa. Dat is bang dat de gevechten tot een humanitaire crisis leiden. "We blijven bezorgd over het geweld in Oost-Oekraïne en roepen opnieuw op tot een onmiddellijke beëindiging van de Russische bezetting van de Krim en de naleving van het akkoord van Minsk."

De VS heeft 350 militaire trainers in Oekraïne. Het land steunt het Oekraïense leger met nachtkijkers, anti-radartechnologie, kogelwerende kleding en voertuigen.

Het Witte Huis heeft zich tot dusver niet over de jongste gevechten uitgesproken. President Trump wil de relatie met Rusland verbeteren. Of dat betekent dat hij de Krim en Oost-Oekraïne aan Rusland wil overlaten, is nog onduidelijk.

STER reclame