Marine Le Pen tijdens een persconferentie in januari in Parijs
NOS Nieuws

Le Pen wil bedrijven belasten voor buitenlands personeel

Front National-leider en presidentskandidaat Marine Le Pen wil dat bedrijven die buitenlands personeel aannemen extra belasting gaan betalen. Dat is een van de punten uit haar programma voor de presidentsverkiezingen. In een interview met de krant Le Monde noemt ze dit 'economisch patriottisme'.

Ze wil de immigratie aan banden leggen en wil kunnen kiezen wie Frankrijk wel en niet binnenkomt. Verder zegt ze dat immigranten de Franse staatskas niets mogen kosten.

Ze wil niet aan een inreisverbod, zoals de Amerikaanse president Trump heeft ingevoerd. "Daar is ze heel duidelijk in", zegt correspondent Frank Renout. "Ze zegt dat Trump dat best mag doen, maar dat zij het niet van plan is."

Referendum over frexit

Ook over Europa heeft ze een en ander losgelaten, zegt Renout. "Ze zegt dat ze na haar eventuele verkiezing meteen naar Brussel reist om bepaalde bevoegdheden terug te eisen. Besluiten over Frankrijk moeten in Parijs worden genomen en niet in Brussel, zegt ze. Ook wil ze zes maanden na de verkiezingen een referendum houden over een frexit, een Franse uittreding uit de EU.

Le Pen wil ook weer een nationale Franse munt invoeren. "Ze heeft het niet over de terugkomst van de Franse franc, maar ze wil wel een Franse munt", zegt Renout. "Daarbij mag er wat haar betreft een Europese munt blijven bestaan, om de buitenlandse handel voor bedrijven makkelijker te maken."

Dit weekend overlegt Le Pen met haar partij in Lyon over het verkiezingsprogramma. Dat wordt aan het eind van het weekend gepresenteerd.

Fillon onder vuur

Le Pen neemt het bij de verkiezingen op tegen onder meer François Fillon van Les Républicains. Die ligt zwaar onder vuur vanwege de affaire over een 'spookbaan' van zijn vrouw, die zo veel geld zou hebben verdiend. Ook Le Pen is verwikkeld in een schandaal. Zij moet geld terugbetalen aan het Europees Parlement omdat een van haar assistenten betaald werd voor werk in het Europees Parlement, terwijl die daar zelden was.

Aan de presidentsverkiezingen doen verder Emmanuel Macron van En Marche! en Benoît Hamon van de Parti Socialiste mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl