Minister Schippers
NOS NieuwsAangepast

Kamer tegen gedwongen observatie verwarde personen

Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet niets in het plan van minister Schippers om verwarde personen drie dagen gedwongen op te laten nemen voor observatie. De PvdA vindt dat de opvang en begeleiding van verwarde personen eerst moet verbeteren voor tot dwangopvang mag worden overgegaan, zegt Kamerlid Bouwmeester.

De Kamer debatteert vandaag over de wet op de geestelijke gezondheidszorg. De coalitiegenoot van de VVD zal in het debat een amendement van de SP tegen het plan van Schippers steunen en aan een meerderheid helpen.

Schippers wil dat verwarde personen drie dagen gedwongen kunnen worden opgenomen voor observatie. Ook wil ze dat psychiatrische patiënten die een gevaar vormen gedurende achttien uur gedwongen kunnen worden om medicijnen in te nemen.

De maatregel van Schippers is volgens de SP alleen maar een manier om lastige mensen van de straat te houden. Kamerlid Renske Leijten zegt tegen het AD dat observatie geen oplossing is als er geen behandeling wordt gegeven. PvdA-Kamerlid Bouwmeester onderschrijft dat. "Wij zijn hier vanaf de aankondiging al kritisch over geweest. Gedwongen opvang kan verwarde mensen extra schade toebrengen. Daar kunnen we niet lichtvoetig mee omgaan", aldus Bouwmeester.

Crisismaatregel

De SP kwam gisteren met een wijziging op het wetsontwerp. GroenLinks, D66, PVV, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en coalitiepartij PvdA steunen het amendement. Zij hebben samen met de SP een Kamermeerderheid.

Een meerderheid is volgens de kranten wel voor de crisismaatregel van achttien uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl