EPA

Rex Tillerson, de voormalig topman van olieconcern Exxon Mobil, kan aan de slag als minister van Buitenlandse Zaken onder Donald Trump. De Senaat in Washington stemde met 56 tegen 43 stemmen in met Tillerson. Kort daarna werd hij geïnstalleerd door vice-president Mike Pence in aanwezigheid van president Trump. 

De tegenstand die er was in de Senaat, is ongekend in de geschiedenis van dergelijke benoemingen. Bijna alle Democraten gingen niet akkoord met zijn benoeming. 

Ter vergelijking, in 2005 kreeg Condoleezza Rice dertien senatoren tegen zich. John Kerry, onder Obama minister van Buitenlandse Zaken, ging aan de slag met slechts drie tegen-stemmen. 

Nieuwe relatie met Moskou

Tillerson zal als minister vorm moeten geven aan Trumps 'America First'-beleid. Ook zal hij werk gaan maken van Trumps voornemen om de relatie van de VS met China en Rusland te veranderen. Als topman van Exxon Mobil deed hij goede zaken in Rusland, wat hem kritische vragen opleverde van het Congres. 

Ook de relatie van Washington met Mexico en Iran zal naar verwachting drastisch veranderen. Op de dag van Tillersons benoeming zei Trumps nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn dat Iran gewaarschuwd is. Flynn veroordeelde de rakettest die Teheran afgelopen weekend uitvoerde. Hij sprak van een provocatie en een schending van de afspraken die zijn gemaakt met Iran over het nucleaire programma. Trump heeft in het verleden gezegd dat hij het atoomakkoord uit 2015 een slechte deal vindt voor de VS.

In Brussel zal Tillerson onder meer Donald Tusk tegenkomen. De voorzitter van de Europese Raad gaf deze week een opvallende toespraak waarin hij de VS opriep om samen te blijven optrekken. Het nieuwe bewind onder Trump trekt 70 jaar Amerikaans buitenlandbeleid in twijfel, sprak Tusk zorgelijk. 

'Ik ben blij voor jou en je familie'

Onrust

Tillerson (64) komt uit Texas en begon in 1975 bij Exxon, om op te klimmen tot de topman. Hij heeft geen politieke ervaring maar voorstanders van zijn benoeming wijzen erop dat hij als ceo veel internationale ervaring heeft. 

Op het departement van Tillerson is veel onrust sinds het aantreden van Trump. Een aantal topambtenaren is weggestuurd en 900 ambtenaren hebben in interne een memo hun zorgen geuit over het inreisverbod voor zeven overwegend islamitische landen dat Trump heeft ingesteld. Ze vrezen dat het decreet als een boemerang terug zal komen en de belangen van de VS zal schaden. 

STER reclame