Reuters
NOS NieuwsAangepast

Israël ontruimt illegale nederzetting op Westelijke Jordaanoever

Israëlische politieagenten zijn begonnen met het ontruimen van de illegale Joodse nederzetting Amona op de Westelijke Jordaanoever. Daarbij raakten activisten slaags met de politie toen die het terrein op wilde gaan. Tien agenten raakten licht gewond en meerdere demonstranten zijn aangehouden.

Vannacht verliep het ultimatum dat aan de 42 gezinnen was gesteld om de nederzetting te verlaten. Amona is gevestigd op privé-eigendom van Palestijnen.

Protesterende jongeren die uit omliggende nederzettingen waren toegestroomd, wierpen barricades op om de ongewapende agenten tegen te houden. Sommigen gooiden met stenen en staken vuilnis en autobanden in brand.

Reuters

Andere actievoerders kozen voor een meer vreedzaam protest. Zij verzamelden zich in huizen, zongen religieuze liederen en dansten. Die inwoners zeiden dat zij de nederzetting vreedzaam zouden verlaten. "Als zij het willen, mogen ze het hebben. We gaan niet vechten. We vertrekken maar komen wel weer terug", zei een vrouw.

Sommige inwoners hebben zichzelf vastgeketend en hun deuren op slot gedaan. Kort na het begin van de middag reden bulldozers de heuvel op om de weg vrij te maken.

Amona is een zogenaamde 'buitenpost'. Dat is een kleine woongemeenschap die religieuze kolonisten zelf hebben gesticht, zonder goedkeuring van de regering, maar wel gedoogd. Er zijn in bezet gebied bijna honderd van dergelijke buitenposten. De rechts-nationalistische regering wil ze nu legaliseren.

In het geval van Amona komt dit te laat. Het Hooggerechtshof oordeelde al in 2014 dat Amona moet verdwijnen omdat het op privé-grond van Palestijnen is gebouwd. Een Israëlische ngo spande de rechtszaak aan namens de Palestijnse eigenaren.

Nieuwe woningen

Premier Netanyahu, die de ontruiming graag had willen voorkomen, heeft aangekondigd dat er 3000 huizen in de nederzettingen worden gebouwd.

Hij maakte zelfs bekend dat hij een geheel nieuwe officiële nederzetting wil stichten. Dat zou voor het eerst zijn in meer dan twintig jaar, sinds de Oslo-akkoorden. De premier hoopt daarmee steun van de kolonisten te behouden. In december nam de VN-Veiligheidsraad een resolutie aan waarin Israël werd opgeroepen niet meer te bouwen in Palestijns gebied.

De Amerikaanse president Trump heeft in de aanloop naar zijn beëdiging steeds gezegd dat Israël op zijn steun kan rekenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl