IS-strijders bij een checkpoint in Irak
NOS NieuwsAangepast

300 paspoorten IS-gangers ingenomen

Sinds het najaar van 2014 zijn er in Nederland ongeveer 300 paspoorten van vermoedelijke jihadisten ingenomen. Dat zei de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof in het programma De Ochtend op NPO Radio 1. Het innemen betekent dat een paspoort fysiek wordt afgepakt of dat de houder gesignaleerd staat, waardoor hij aan de grens kan worden tegengehouden.

De meeste ingenomen paspoorten zijn van Nederlanders die al zijn vertrokken naar IS-gebied in Syrië of Irak. Met de maatregel wil Schoof voorkomen dat ze terugkomen naar Nederland om een aanslag te plegen.

Daarnaast zijn de paspoorten ingenomen van enkele tientallen mensen die nog in Nederland zijn. Ze zouden overwegen om naar IS-gebied te reizen. Dat wil Schoof voorkomen door hun paspoort in te nemen.

Gesignaleerd

De ingenomen paspoorten staan gesignaleerd in de internationale systemen. Daardoor kunnen de houders van die paspoorten aan de grenzen worden tegengehouden.

Volgens Schoof zijn iets meer dan veertig Nederlanders teruggekeerd. "Wij zijn daar buitengewoon alert op. Het is zeer de vraag met welke intenties ze terugkeren. Het kan heel goed zijn dat er spijtoptanten tussen zitten, maar wij nemen geen risico", zegt Schoof.

Na de aanslag in een moskee in Quebec heeft de NCTV contact gehad met Nederlandse moskeeën. "We praten al twee jaar met de federatie van moskeeën. Er is geen reden voor intensieve veiligheidsmaatregelen", zegt Schoof. Hij vindt het wel goed dat moskeeën hun eigen veiligheidsmaatregelen nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl